"Кугар" качи туриста със страшни травми. Драма на рилските езера

Как са открили бедстващия французин

"Кугар" качи туриста със страшни травми. Драма на рилските езера | StandartNews.com

Спешна намеса се наложи заради тежкия инцидент край Седемте рилски езера.

Екипаж на вертолет „Кугар“ транспортира тежко пострадал мъж в района на Седемте рилски езера. Военните успешно локализирали пострадалия и го откарали в МБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Мъжът е с множество травми.

Вертолетът „Кугар“ излетял в 17.09 ч. от авиационна база Крумово и се завърнал в 18:47 ч. Задачата е извършена при тежки метеорологични условия.

Военнослужещите от ВВС се включиха в спасителната операция след постъпило искане от страна на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР.

Малко преди 14:00 часа туристи, намиращи се в района на езеро „Бъбрека“ чуват викове за помощ. Условията са лоши и в района има мъгла, която им пречи да открият пострадалия. Обаждат се на тел. 112, откъдето подават сигнал към Централния денонощен пост на Планиската спасителна служба при БЧК.

Двамата дежурни планински спасители в база „Рилски езера“ се насочват към мястото. Там също чуват виковете за помощ и откриват френски турист, паднал на скалист терен в страни от пътеката.

Още с първоначалния оглед разбират, че пострадалият е с тежка политравма – двете му ръце и единия крак са счупени, има травма на главата и болки в кръста, но е в съзнание.

39-годишният французин е в стабилно състояние с множество счупвания. Засега няма опасност за живота, предстоят му интервенции. Лекарите се грижат за стабилизирането на състоянието му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай