Кмет, свещеник и мюфтия от Кърджали на уникално посещение при папата

За първи път регионални лидери ще се срещнат с главата на Римокатолическата църква

Кмет, свещеник и мюфтия от Кърджали на уникално посещение при папата | StandartNews.com

Кърджалийският кмет Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Еминефенди заминават на лична аудиенция при папа Франциск. Тримата са включени в състава на официална делегация, която ще посети Ватикана в края на следващата седмица, предаде БНР.

За първи път регионални лидери ще се срещнат с главата на Римокатолическата църква. Визитата е организирана от българския посланик във Ватикана Богдан Паташев и е съгласувана с външното ни министерство. Аудиенцията е лична и ще се състои в кабинета на папа Франциск. Идеята за срещата е на кмета на Кърджали Хасан Азис, който при запознанството си с българския посланик разказал за отношенията в населените с различни етноси Източни Родопи.

Предстоящата визита се подготвя в координация с Българската православна църква и с Главното мюфтийство.

Според Хасан Азис това е признание от страна на Светия престол за модела на етническа толерантност, надграждан в района на Кърджали в продължение на десетки години.

"В населените места в Източните Родопи имаме добро взаимодействие като местна власт, като църква, като джамия, а през годините правим различни инициативи, които вече са станали част от битието и традициите на Кърджали, това е отбелязването на редица празници, поясни Хасан Азис.

Този колорит отново ще бъде разказан по време на личната аудиенция с папа Франциск, допълни кметът Хасан Азис. Представители на Ватикана са проявили интерес към добрия етнически модел в България и това е било решаващо за начало на подготовката на визитата. В официалната делегация, освен кмета, попа и мюфтията, са включени главният мюфтия Мустафа Хаджъ и заместникът му Бейхан Мехмед. Вече са подготвени специални подаръци за папа Франциск, които показват богатството на Кърджалийския край.

Представители на Ватикана са проявили интерес именно към добрия етнически модел в България и това е било решаващо за начало на подготовката на тази визита.

Според кмета Хасан Азис този модел на етническа толерантност е пример за подражание, излязъл извън границите на страната ни. По думите му той е създаден с общите усилия на местната власт и религиозните институции. Кметът очаква с интерес срещата с папа Франциск, за която обещава да разкаже по-късно. Личната аудиенция на тримата от Кърджали е насрочена за 25 и 26 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай