Китайци питат за канала Варна - Русе

Китайци питат за канала Варна - Русе  | StandartNews.com

Стоян Пасев, областен управител на Варна

- Г-н Пасев, последните наводнения миналата седмица в региона бяха първото голямо изпитание за Вас като областен управител.Толкова ли беше необходима превантивната евакуация или по-скоро беше страх да не се случи "Аспарухово 2"?

- Не, не беше страх, а наистина неотложна и необходима. 5 застрашени от пороя общини обявиха бедствено положение. Само за едно денонощие падна дъжд от 98 л/кв. м., за сравнение при предното бедствие се изляха 105 л/ кв.м, но за три денонощия. Дългопол, Аксаково и Аврен бяха засегнати от един общ проблем -опасността да прелее река Камчия. Оказа се, че тя събира водите от трите язовира -Елешница, Тича и Цонево. Това е ужасно много вода и можеше да залее селата Цонево и Величково.Оказа се, че неясно по какви причини язовир "Камчия", който е под административно управление на друга територия, не беше изпускан и прелива с 250-280 кубика /сек. При това положение Камчия нямаше как да поеме толкова много вода и превантивно скъсахме дигата.Медиите писаха тогава, че взривяваме дигата на язовира, което е абсурдно. Всичко беше съгласувано с МО, с МВР и пожарната. Всички специалисти бяха на мнение, че реката няма как да приеме такова количество вода и ще залее къщи и дворове на хората. Затова се взе решение за превантивна евакуация на близо 300 човека.

- Останахме с впечатление, че нареждането е отгоре, от премиера Бойко Борисов ?

- Преценката и решенията се взеха на място при отлична координация между местна и централна власт. Сигналът за евакуация дойде от пожарната.

- В старта сме на новия програмен период, имат ли проектна готовност общините във Варненска област?

- Да, но аз търся възможности къде и по какви програми областна управа да се припознае като бенефициент и да може да кандидатства с проекти. Вече сме готови с 4 такива по "Красива България"-за ремонт и реконструкция на фасадите на сградата на самата областна администрация и на съседните до нея, както и ремонт на Пантеона. Успяхме да вкараме проект за 800 000 лева за отоплението на двете сгради на областна администрация по норвежкия грант. Кандидатстваме за пари за културно-историческо наследство-за популяризиране на сгради и събития от времето на тоталитарния режим. Идеята е да се направи и електронна библиотека и да се събере и качи онлайн историята на този край от соцвремето.Проектът е за 170 000 евро.

От началото на тази седмица кандидатстваме в партньорство с община Варна и Аксаково и с помощта на местни инициативни рибарски групи с 47 проекта по новата ОП"Рибарство и аквакултури" на обща стойност 34-35 млн.лева.

- Какви други възможности за Варна и региона се отварят за периода 2014-2020?

- Имам идея и събрах цялата информация за възможностите да се възобнови един мегапроект -за канала Варна-Русе, който включва 6 области. Вече има интерес за неговото финансиране от Китай, може да се разчита и на европрограми. Проектът е от 1972 г. и по него са работили 3000 архитекти. Срещнах се с четирима от тях, които са живи. В момента те остойностяват проекта за 3 милиарда лева. Има 3 начина за връзка с Дунав-през Русе, Силистра и Тутракан. При добро желание разкопаването ще отнеме 2 години. Има проект за 9 ВЕЦ-а по трасето през Добруджа. Проектът е полезен не само за България, а и за Европа.

Разговарял съм с турския посланик у нас за фериботна линия Истанбул -Варна. Едно лято имаше катамаран, който отиваше до пристанището на турския мегаполис, но го спряха.Да не забравяме колко важна е и жп връзка пък Варна-Русе, за която от дълги години само се говори.

- Има ли инвеститорски интерес!

- Да, вече дойдоха пет инвеститора от клас А с намерения за над 300 млн.евро. Двама са в леката промишленост, един смята да прави завод за дървообработване, друг депо за сглобяване на влакове. Други са за създаване на голям логистичен център във Варна и Аксаково. Има и инвеститор за верига от магазини, която я няма в България. Всеки инвеститор е добре дошъл във Варна и региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай