Какво са се договорили превозвачите с премиера

Настояваме за повече пари за транспорт за по-малките общини, каза Халил Летифов

Какво са се договорили превозвачите с премиера | StandartNews.com

 

Тази седмица започва да се разглежда внесеното изменение като промяна в закона за автомобилните превози. Това заяви председателят на транспортната комисия Халил Летифов по Канал 3.

Тези поправки обаче са частични по посока решаване на проблемите за превозвачите, добави той.

Летифов припомни, че ДПС е предупредил вече няколко пъти за несправедливото разпределение на субсидията за отделните общини, което води до преимуществено насочване на парите за четирите най-големи градове. Ние предложихме по-висока субсидия, която обаче не беше приета, каза депутатът.

По данни на превозвачите общата субсидия за транспорт за общините е 28 милиона, като 17 милиона са за София, Пловдив, Бургас и Вана. Останалите са недофинансирани, като за 151 общини се разпределят около 5 милиона. Има общини които получават по 363 лева субсидия за година, което е несериозно, смятат превозвачите. Те искат да се преразгледа начина за разпределение на парите, което е записано в специална наредба, която се готви от финансовото министерство и през следващата седмица ще бъде обсъдена в работните групи между държава и бизнес. Това е една от договореностите, постигнати при срещата с премиера в петък.

Нерегламентираните превози за голям бич, но инкриминирането на деянието трябва да бъде подложено на сериозен дебат, каза Летифов. Превозвачите успокоиха гражданите, че споделеното пътуване не попада под ударите на готвените мерки. Там попадат само дейности, които генерират приходи и представляват по рода си стопански прескъпления.

Според Арабаджиев от Съюза на превозвачите проблемът с кабинета е дошъл от нарушен диалог с МРРБ, като разговорите са били със заместник-министър Николай Нанков.

При разговорите с кабинета са се договорили, че тарифите ще са променени, но приходите, които държавата очаква, ще се изпълнят.

Още в края на 2018 година ние настоявахме да не се взимат решения на метода на проби и грешки, а на базата на разчетии анализи, вижте сега докъде стигнаха нещата, каза Летифов.

460 милиона приходи за година от тол системата предвижда кабинетът, сега се очакват тези пари при намален обхват.

Договорените сметки показват, че превозвач, който средно прави 8000 километра на месец, ще плаща 800 лева такса, при най-екологичната категория, а това, което държавата е настоявала – е за 1120 лева.

Тези близо 10 000 лева на годишна база са огромни в сравнение с досегашните 1300 лева, казват превозвачите, но обещават, че с по-ниските такси за 3 месецаще покажат на държавата, че ще си събере парите.  

Методиката на държавата е консервативна, ние предлагаме оптимичестичен вариант, при който очакваната сума от 37 милиона месечно ще бъде достигната, твърдат превозвачите. Тол системата тръгва на 1 март.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай