Какво да правим с убийците на пътя? Експерти търсят варианти

Като общество трябва да се противопоставим на безнаказаността на пътя

Какво да правим с убийците на пътя? Експерти търсят варианти | StandartNews.com

Проблемите по пътищата у нас са наслагвани с години и е създадено усещане на безнаказаност за това, че каквото и да направиш на пътя, то ще ти се размине, защото или глобите са твърде малки или може да платиш на някого. Това съобщи пред БНТ Димитър Илиев - заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ - по повод тежката катастрофа в София, която разтърси обществеността.

Хората стават регулярни нарушители и губят връзка с реалния живот, предупреди той.

Призова да се направят предложения за промени в законодателството, които реално да допринесат. Очаква подкрепа и от обществото - да се снимат нарушители, да се докладват веднага. "Това са хора убийци, поведението им е опасно. Обществото трябва да вземе в ръце проблемът, защото е обществен", каза Димитър Илиев.

Припомни, че за 11 дни са хванати над 1000 шофьори с превишена скорост.

Според Илиев трагичният инцидент трябва да се превърне в знаков за обществената непоносимост за подобно поведение. Близките на този човек са го виждали, че кара бързо и кара без книжка, без свидетелство, с фалшиви номера и не са сигнализирали.

Илиев заяви, че при тези хора има престъпно мислене и попита колко още такива има на пътя.

Автомобилният състезател Румен Дунев също е убеден, че като общество трябва да се противопоставим на безнаказаността на пътя.

Попита какво би направил този човек, ако е в Германия например.

Много е важно да се приеме новият закон за движение по пътищата, който повече от 12 години се търкаля и няма политическа воля да бъде приет, каза Дунев.

Предложенията за събираемост на глобите ще създаде чувство на хората, че те няма да останат безнаказани. Призова за лишаване на свобода при нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай