Как София ще реши проблема с местата в яслите?

Общината не може да насмогне на темпа на жилищното строителство, твърди зам.-кмет

Как София ще реши проблема с местата в яслите? | StandartNews.com

Към момента недостигът на места за деца в яслените групи в София е над 5000, стана ясно от интервю на заместник-кмета Тодор Чобанов за Нова телевизия. Общината обаче няма точна статистика за броя на мъниците, които не са приети в общинските детски заведения.

Чобанов е на мнение, че родителите не трябва да се притесняват за това дали ще се увеличи броят на децата във всяка от групите.

"Ние се придържаме стриктно към нормативите. Правим всичко възможно да се подобряват битовите условия и да се назначава допълнителен персонал", подчерта още той.

"Не е вярно, че става дума за томбола при класиранията. Има ясни критерии. Обхванали сме по-голямата част от децата. Доближаваме се до най-развитите страни в Европа. Нашите усилия са да изграждаме нови детски заведение и да разширяваме капацитета на градините, за да могат да бъдат приети всички желаещи. В процес на изграждане са 145 обекта, инвестиционната ни програма е на стойност 65 млн. лева", разкри заместник-кметът.

По думите му общината не може да насмогне на темпа на жилищното строителство. "Инвеститорите нямат ангажимент към това, което се случва около тях. Законът за устройство на територията е много стар и това създава проблеми. Там, където има възможност да се построи детска градина, тя ще бъде изградена. Много активни сме и постоянно предлагаме промени", категоричен е Тодор Чобанов.

На въпрос дали на 15 септември ще е задължително присъствието в детските градини, Чобанов отговори, че ще е задължително за 5-6 годишните, а сега тече реформа да е задължително от 4-годишните деца. За останалите е услуга и могат да отсъстват.

Тодор Чобанов заяви, че за 4- и 5 -годишните при класирания ще бъде водещ адресът на детето.

Той коментира блокадите с думите, че правата на индивида свършват там, където започват правата на другите, т.е. не е много мъдро да се затруднява придвижването на софиянци, категоричен е Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай