Иво Христов: Без консенсус сме за никъде

Иво Христов: Без консенсус сме за никъде | StandartNews.com

Доц. Иво Христов е най-новият член на Гражданския съвет на партия АБВ. Роден е на 5 септември 1966 г. в Киев. Магистър по право и доктор по социология на правото от СУ "Св. Климент Охридски". Доцент е в катедра "Приложна и институционална социология" във Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Специализирал е в САЩ, Русия, Италия и Австрия.

- Защо решихте да се присъедините към АБВ?

- Няма да скрия, че взех това решение след дълго колебание и че все пак реших, че в драматичната ситуация, в която се намира България - а ситуацията наистина е драматична - стоенето настрана не е най-добрата гражданска позиция и даже позицията на един интелектуалеца. Моят добър познат проф. Георги Каприев, казва, че интелектуалец и политик са две взаимно изключващи се неща. И аз съм съгласен. Но България се намира в ситуация на социален разпад, на перманентна политическа криза и вероятно трябва да вземем участие в спасяването, колкото и да звучи грандомански, на страната, а ако не го направим - ще бъдем с комплекс за вина пред собствената си страна и пред децата си.

- Вие сте в Граждански съвет на АБВ, каква е ролята му в партията и вашата в него?

- Ролята на Гражданския съвет е безспорно сериозна. А моята - ще кажат хората, ползващи идеите, които опитвам да давам. Ролята на Гражданския съвет е доста критична. Ако някой си мисли, че АБВ е някаква организация, в която решенията се спускат отгоре, а отдолу само се адмирират и се опаковат в псевдодемократични форми, именно и чрез Гражданския съвет, дълбоко се лъже. Става въпрос за сериозни, даже бих казал жестоки дискусии, с отстояване на позиции, на аргументи. По-скоро гледам на Гражданския съвет като на лаборатория за идеи и донякъде на институционален контрол върху взимането на политическите решения.

- Очакват ни нови избори, казахте, че държавата е в политическа криза, дали след вота ще се нормализира положението?

- Не, няма! Чакат ни серия от политически турбуленции, причините за това са заложени много отдавна. Страната влиза в системна политическа криза. Не дай, Боже, тя да премине в икономическа. Със сигурност след изборите ще има най-малко политическа нестабилност - дотолкова, доколкото няма да има еднозначен победител, с мнозинство, който да взема политическите и управленските решения в държавата. Така че действително опитите за някакъв политически и социален консенсус са повече от необходими - те са условие, без което просто не можем да продължим напред.

- Възможно ли е острата конфронтация между политически сили да бъде причина да не може да бъде постигнат подобен консенсус?

- Възможно е, разбира се. Отчитайки ниската - за да не кажа никаква - политическа култура в България, отчитайки тежките политически дисбаланси, отчитайки тежкото минало във взаимоотношенията на политическите сили, напълно възможно е.

- Смятате ли, че това може да ни вкара в т.нар. спирала от избори?

- Да, възможно е и това.

- Как АБВ ще успее да увеличи електоралната си тежест на изборите? Георги Първанов посочи, че хората не "хващат" на идеи, а на...

- ...На действия. Хората искат действие и могат да разчитат, че АБВ действително допринасят за защита на техните интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай