Историк е категоричен. Рождената година на Левски е сгрешена!

Той зове да бъде поправена явната грешка в биографията на най-великия българин

Историк е категоричен. Рождената година на Левски е сгрешена! | StandartNews.com

Известният наш историк проф. Пламен Павлов категорично твърди, че Левски е роден през 1840 г., а не 1837 г., както засега поддържа ортодоксалното знание. Затова и според него днес празнуваме 183, а не 186 години от рождението на Апостола на свободата.

Като шеф на Фондация "Васил Левски" той нееднократно зове да бъде поправена явната грешка в биографията на най-великия българин.

Кога е роден Васил Левски? Как е определена годината 1837, която ние знаем от първите му биографи Георги Яков, Стоян Заимов и Захарий Стоянов. В последно време тази година е оспорена.

Учените се позовават на отговорите, които дава самият Левски пред извънредната правителствена следствена комисия в София. Там той казва, че е на 25-26, това е написано и на гърба на новооткритата снимка, с която е търсен от турската власт. Така се появява версията за 1846-та  като рождена година, лансирана е и 1843-та по дописка в Цариградски вестник.

"Трябва да сме коректни към истината, а не да мислим колко ще ни струва да сменим последните две цифри от паметниците му“, настоява проф. Павлов.

Той припомня, че неведнъж е показано, че Апостолът е роден през 1840 г. "Аз не мога да си обясня този инат от страна на обществени фигури и държавни институции да се повтаря нещо, което е дълбоко невярно. Някой може да сметне, че това е дребнав въпрос, но чрез такива дребни въпроси най-накрая се стига до големите лъжи и неясноти във всичко", разтревожен е проф. Пламен Павлов.

Историкът описва колебанията около рождената дата. 1837 г. се появява като рождена дата не в резултат на документи, а в резултат на семеен съвет. Неговите роднини след известно умуване се ориентират по сватбата на тяхна родственица. Така се стига до датата 6 юли по стар стил (18 юли по нов) 1837 г. Но в крайна сметка се оказва, че нито 1846, нито 1843 са верни.

Преди 2 години известният изследовател на Османската империя Григор Банков и изучавалият дълго Възраждането проф. Пламен Митев пуснаха публикация, в която категорично доказаха, че Левски е роден през 1840 година. Става дума за серия османо-турски данъчни регистри. Там се записва и българското население, защото и то подлежи на облагане. Фигурират и вдовиците. И там се вижда, че през 1833 г. Иван Кунчев живее с по-големия си брат Въльо и в семейството на Иван все още няма мъжки наследник. Следващият регистър е от 1837 г. и там също се оказва, че Левски още не е роден. И вече в регистъра от 1844 г. се оказва, че Иван Кунчев има двама синове - Васил на 4 години и Христо на 2 месеца. Това доказва, че Васил Левски е роден през лятото на 1840 г.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Защо наричали Левски Джингиби?

А ако искате да научите още любопитни факти за Живота на Апостола - купете си книгата на „Стандарт”, която пали сърцата.

Легендите за Левски

Търсете в редакцията на медия "Стандарт"

ЗА ЗАЯВКИ: +359 885 13 85 29 -  КНИГАТА МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ТУК

Книгата се издава с подкрепата на ИНВЕСТБАНК

През 2023 г. отбелязваме 186 години от рождението на Апостола на свободата. „Стандарт“ събра и издава за първи път 30 легенди за Левски. В уникалната книга по най-увлекателен начин се разказват малко познати факти за живота на Апостола на свободата, от различни гледни точки се представят емблематични моменти от живота и делото на Васил Левски.

Това е нашият собствен издателски принос в отдаването на почит и преклонение към личността на Апостола и обединителната сила, която той носи и днес на България.

Не пропускайте!

Кой е предателят

Мистерията с дяконското кръстче

Любимата песен на Апостола

От какво е боледувал

Тайните годежи

Случайно ли е заловен

Светец или политик

Проклятието на паметника

Кога е сгрешена датата на обесването

Защо е написал Народe????

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай