Истина ли е? Преживяхме най-горещия януари в историята

2023-а бе най-топлата на Земята

Истина ли е? Преживяхме най-горещия януари в историята | StandartNews.com

Истина ли е? Светът преживя най-горещия януари в историята си. Това посочва Службата на Европейския съюз за изменението на климата „Коперник“. Данните са продължение на серия от изключителни горещини вследствие на изменението на климата.

„Коперник“ отчита, че миналият месец е надминал предишния най-топъл януари - този през 2020 г.

Необичайно топлият месец настъпи, след като 2023 г. беше измерена като най-горещата година на Земята от 1850 г. насам. Причинените от човека климатични промени и метеорологичният феномен Ел Ниньо, който затопля водите на повърхността в източната част на Тихия океан, са виновниците за повишаването на температурите.

Всеки месец от юни насам е най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години.

Феноменът Ел Ниньо започна да отслабва миналия месец и учените посочиха, че по-късно тази година той може да премине към по-хладния аналог - Ла Ниня. Независимо от това през януари средните температури на морската повърхност в световен мащаб са били най-високите за всички съответни месеци, откакто се води статистика.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. държавите се договориха да се опитат да предотвратят глобалното затопляне над 1,5 °C, за да избегнат по-тежки и необратими последици.

Въпреки надвишаването на 1,5 °C за период от 12 месеца, светът все още не е нарушил целта на Парижкото споразумение, която се отнася до средна глобална температура за десетилетия.

Някои учени са на мнение, че целта вече не може да бъде постигната. Те обаче призоваха правителствата доколкото е възможно да предприемат по-бързи мерки, за да намалят емисиите на CO2, така че да ограничат отклонението от целта - както и смъртоносните жеги, сушата и покачването на морското равнище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
asek
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи