Илиян Михов: Доволен съм, че не станах политик в България

Илиян Михов: Доволен съм, че не станах политик в България | StandartNews.com

Сингапур. Той можеше да е заместник министър-председател на България и да прави важни решения за дългосрочното икономическо развитие на страната.

Когато тази уникална възможност се появява преди три години, проф. Илиян Михов, който неотдавна стана ректор на световноизвестното бизнес училище INSEAD в Сингапур, признава в интервю за сингапурското издание Today, че е бил изкушаван макар да е нямал "абсолютно никаква амбиция да стане политик".

"Аз преподавам икономически растеж, и винаги казвам в класната стая:" Погледнете тези правителства, които са разрушили своите страни. Много е лесно да се разбере какво трябва да направите, за да постигнете развитие и растеж в страната.

"Аз казвам тези неща в клас и някой идва и ми казва: Ето една страна, покажи ни това, което казваш, че е правилно. Това беше голямо предизвикателство. Първоначално си мислех, че може би ще го направя", казва той.

Преди да успее да се съгласи на година и половина мандат, новината за предстоящото му назначаване изтеча и настава хаос. "Българският и сингапурският ми телефон зазвъняха като луди". (Оказа се, че самият тогавашен премиер Бойко Борисов е пуснал новината.)

След тридневен престой в България той се отказва, а днес обяснява: "Осъзнах, че ако прекарам година и половина там, ще изгубя много нерви, време и усилия без никакъв успех. Беше много трудно да се промени страната и не смятах, че ще получа достатъчно подкрепа да направя това, което смятах, че трябва да се стори. Много съм доволен, че не си напуснах работата, за да се върна в България и да стана политик."

Михов завършва английска гимназия в София и до 24-годишна възраст изобщо не е напускал границите на комунистическа България с изключение на едно пътуване с училищния духов оркестър (свирил е на кларнет и саксофон) до Мюнхен, където за малко успял да зърне как изглежда "западният начин на живот".

На 16 години решил, че иска да става учен. "Не знаех точно по какво, но обичах химията, философията и особено физиката". Икономиката изобщо не е в списъка, защото не се преподава в гимназията. Но когато се подготвял за кандидатстудентски изпит, Михов се разочаровал, че може да чете единствено комунистически автори, "Капиталът" на Карл Маркс и подобна литература от ХIХ век. Благодарение на специално разрешение да чете в Народната библиотека "по-модерни учебници", където попаднал на "Общата теория" на Джон Мейнард Кейнс и се впечатлил как, ако добре познаваш и прилагаш познанията си, можеш да промениш живота на милиони хора.

"Много е зареждащо да разбереш защо едни държави успяват, а други - не. Какво е инфлация? Защо едни страни оскъпяват, а други поевтиняват валутите си? Тези въпроси ми бяха много интересни, много вълнуващи."

Михов споделя, че майка му настоявала да върви по стъпките на по-големия си брат и да следва международни икономически отношения в Москва. "Бях толкова разочарован, че един път й казах на шега: "Ще уча в Америка, няма да остана тук". Казах го просто да я подразня, защото тогава дори не ни позволяваха да пътуваме в чужбина."

Но докато е във втори курс в университета, приятелката му (и бъдеща съпруга) видяла обява за стипендии за шестима българи за Университета на Южна Каролина, където да изучават бизнес администрация. Така на 24 години двамата заминават за САЩ практически без да знаят нищо за живота в чужбина.

След дипломирането Михов кандидатства в Принстън и днес коментира: "Мисля, че те много съжаляваха бедното българче, защото ми дадоха стипендия, отстъпка от таксата за обучение и допълнителна стипендия, за да оцелея. Очевидно МНОГО съжаляваха, защото ми предложиха и работа като асистент 1 месец преди да започне обучението."

За годините си в България преди 1989 г. той казва, че противно на масовата представа животът в съветския блок не е бил много труден. "Беше сигурно. Не си мислете, че непрекъснато се гладува. Вярно, че нямаше много неща в магазините, но беше ОК. Благодарение на английския научавахме някои интересни неща за случващото се извън България. Но като младежи мозъците ни бяха много, много промити. Първоначално дори не осъзнаваш, че си зад стена. Пропагандата е много силна, Западът са "лошите", които искат да ни избият и превземат..., и после бавно осъзнаваш, че всичко това е просто пропаганда."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай