Холандци ще обучат родните зоополицаи

Холандци ще обучат родните зоополицаи | StandartNews.com

Който посяга на животни, е склонен към насилие и спрямо хора

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП

- Г-н Радев, успяхте с каузата си за създаването на Зоополиция у нас, но има ли капацитет МВР да направи работещо това ново звено?
Така е, инициативата за създаване на зоополиция в България наистина бе кауза за мен, тъй като аз работя активно по темата за инкриминацията на нехуманното отношение към животните още от 41-то Народно събрание. Днес и аз, а сигурен съм и цялото гражданско общество в България сме изключително доволни от резултата. В тази връзка бих искал да благодаря на МВР, Министерство на земеделието и храните и най-вече на премиера Борисов, които се ангажираха със създаването на зоополицията.

А що се отнася до капацитета - да, смятам че МВР, в сътрудничество с МЗХ, местната власт и правозащитните организации, ще има нужния капацитет, за да заработи това ново звено. То е създадено по модела на холандската зоополиция, след щателно проучване на законодателството и добрите практики в другите държави-членки. В Холандия, която е и първата държава с работеща зоополиция в ЕС, полицаите се обучават от неправителствени организации, оказва им се съдействие, в последствие и сътрудничество при разследването на случаи на посегателства над животни. Такава е идеята и при нас - определените служители на МВР, които ще работят по досъдебни производства при престъпления срещу животни и престъпления на граждани, неупражнили контрол върху животни да бъдат предварително обучени от своите холандски колеги и да се запознаят с тяхната дейност на място, за да могат адекватно да реагират на подадени сигнали за насилие над животни, боеве с животни или безстопанствени животни.

Допълнително към това ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество между МВР и МЗХ, тъй като това са двете институции отговарящи за оперативните функции по разследване на престъпленията и за защитата на животните. Имам също така и уверението на част от кметовете на големите общини, че там, където има общинска полиция ще има осигурен ресурс и от тях. Фондация "4 лапи", с които работя от доста време също имат готовност да помогнат на зоополицията със своята експертиза и опит, а вярвам, че и други неправителствени и правозащитни организации ще направят това.

- Каква е логиката за отделен сектор в полицейските управления за казусите по насилие над животните, при положение, че последното е инкриминирано в НК от 2011г.?
Наистина, в Наказателния кодекс съществуват текстове, инкриминиращи насилието над животни, но досега институциите нямаха необходимия капацитет за реално прилагане на правните норми, поради което голяма част от престъпленията засягащи животни оставаха нерегистрирани или неразкрити. Сега, с определянето на конкретни полицаи, както разследващи, така и униформени, полицията ще може да се намесва в случаи на насилие, убийство или боеве с животни, както и да разследва престъпления, при които стопаните на дадено животно не са упражнили достатъчен контрол над него и то е нанесло средна или тежка телесна повреда на други лица. Т.е. помислили сме тук както за животните, така и за хората. Зоополицията, като такава, няма да бъде отделен сектор в областните дирекции на полицията, а по-скоро нещо като специализирано звено.

Тя няма да има и отделен бюджет, ако щете. Определените полицаи ще продължат да изпълняват своите обичайни задължения по други случаи, но при наличие на случай свързан с животни те ще са хората, които ще го поемат, тъй като те ще имат необходимите знания, необходимото обучение и най-важното - необходимия опит, за да разрешат един такъв случай. А те определено не липсват - почти ежедневно ставаме свидетели на тормоз и дори показни убийства на животни, а и статистиката в последните години отчита завишаване на случаите на посегателства спрямо тях. Именно поради това беше крайно време да се създаде едно такова специализирано звено, което да действа много по-организирано, по-бързо и по-компетентно, за да могат тези престъпления да бъдат разследвани, а тези които проявяват насилие спрямо животните - наказани, тъй като, за съжаление, практиката сочи, че насилниците на животни рано или късно проявяват насилие и спрямо хора.

- Трябва ли да наваксваме още със законодателството по отношение на закрила на животните?
Истината е, че винаги има какво още да бъде направено, като това твърдение е общовалидно и в европейски план, а не само за нашата държава. За пример мога да дам интергрупата за животните в Европейския парламент, където с колегите непрекъснато обсъждаме различни аспекти на общностното законодателство отнасящи се до закрилата на животните и как то може да бъде подобрено. В тази връзка е нормално държавите-членки непрекъснато да променят и осъвременяват своите закони в сферата на закрилата на животните.
При нас в България от началото на годината в МЗХ има създадена работна група, която подготвя изменения и допълнения в закона за защита на животните. Едно такова изменение например предвижда възможност за конфискация на животни, които се отглеждат в среда на насилие и са обект на нехуманно или жестоко отношение. Т.е. осигурява се една по-добра защита за самите животни. Сега, с въвеждането и на зоополицията в България, вече ще има и механизъм, по който това, ако бъде прието, на практика да се случва.

Следователно аз смятам, че правителството и компетентните институции имат волята и наистина работят в посока подобряване на съществуващото законодателство в сферата.
В допълнение на това съм поел и ангажимент да организирам кръгла маса, където да съберем всички заинтересовани страни и организации - разследващи полицаи, прокуратура, министерства, неправителствени организации и да видим какви са проблемите, как могат да бъдат решени, какви са добрите европейски опит, практики и нормативна уредба, така че в България да имаме една адекватна и ефективна политика спрямо насилието над животни.

- Преди няколко месеца се вдигна шум около насилник на кон, а вие откупихте тормозеното животно - какво се случи след това с коня? А с предишния му собственик - имаше ли санкция?
Да, така е. Историята с коня Уолтър беше доста неприятна, но се радвам, че всичко приключи добре за животното. Днес той е добре, обграден е с много любов и за него се грижи британският гражданин Стюарт Еймс, който от години живее в с. Аврен и който всъщност ни сигнализира за системния тормоз и изтезания над животното.
А що се отнася до предишния му собственик - тогава той, за съжаление, не бе санкциониран за небрежното си и дори бих казал престъпно отношение спрямо коня.

Просто тогава нямаше механизъм, по който собственикът на едно животно да бъде заставен да се държи с него по хуманен начин. И за да направя връзката с това, което казах преди малко, че много често насилниците на животни посягат и на хора, бих искал да ви припомня, че само няколко месеца след случката с коня Уолтър същият този човек, неговият предишен собственик, нападна с брадва и остави в безпомощно състояние две жени - жената, с която живееше и нейната майка. В последствие бе образувано досъдебно производство, а мъжът бе задържан под стража и в момента го грози затвор от 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай