Епископ Сионий взе жезъла на Бачковския манастир

Днес той бе въдворен като игумен на Светата обител.

Епископ Сионий взе жезъла на Бачковския манастир | StandartNews.com

Велички епископ Сионий получава жезъла на Бачковския манастир.  Днес е въдворяването му като игумен на Светата обител.  След Света литургия старозагорският митрополит Киприан ще му връчи жезъла. Досега епископ Сионий бе игумен на Троянския манастир.

Тази седмица Светия синод на Българската православна църква назначи Негово преосвещенство Величкия епископ Сионий за игумен на Бачковската ставропигиална обител "Успение Богородично". Освободен от длъжността си е досегашният игумен - архимандрит Самуил.

Пред Радио Пловдив Епископ Сионий каза, че приема новината с послушание, каквото всеки монах носи в сърцето си. Той иска да се отворят вратите на Бачковския манастир за повече хора.

Епископ Сионий Велички е роден е със светско име Стефан Стефанов Радев на 18 ноември 1969 г. в София. Завършва 19 ЕСПУ „Елин Пелин“. След военната си служба постъпва в Софийската духовна семинария в паралелния курс при гара Черепиш, която завършва през 1990 г.

През 1994 г. завършва Богословския факултет към Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 1995-1996 г. специализира в Ерланген, Германия. Постриган е за монах на 5 юни 1991 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ от митрополит Дометиан Видински. На 22 и 23 юни става първо йеродякон след това йеромонах. От 1992 до 1995 г. е игумен на Клисурския манастир.

От началото на 1996 г. е ефимерий и учител по литургика в Софийската духовна семинария, а от 15 юли 1996 г. е назначен за ректор на семинарията. На 29 юни 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим Български в Долнолозенския манастир „Св. св. Петър и Павел“. На 24 март 2007 г. е ръкоположен за епископ с титлата Велички в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. От юли 2009 г. е викарий на видинския митрополит, а от 2011 г. поема и игуменството на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“, където пребивава постоянно.

От 1 май 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е назначен за игумен на Троянския манастир.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай