Сряда,

Енергийното министерство опроверга фалшива новина на "Капитал"

От: Иван Ангелов -
2396
Енергийното министерство опроверга фалшива новина на "Капитал"
A
A
A

Относно фалшивата новина, публикувана в сериозна медия, със заглавие: „Служебният кабинет на Радев блокира газовата връзка с Гърция“, заявяваме категорично, че енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB). Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Това се казва в позиция на Министерството на енергетиката.

Уточняват, че отказа за назначаването е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството.

Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29.07.2022 г. – 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство, казват от енергийното ведомство.

Нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на Република България. В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com