ЕК здраво ни попари! Решението

За неизпълнени задължения

ЕК здраво ни попари! Решението | StandartNews.com

Европейската комисия е решила да започне процедура за нарушение срещу България за неспазване на задълженията за съобщаване на определени данни за сигурността на доставките на газ, съобщават от ЕК.

Европейските правила предвиждат държавите от ЕС да разполагат с план от мерки за отстраняване или ограничаване на опасностите за доставките на газ, както и мерки в случай на прекъсване на тези доставки. Тези планове се обновяват, оповестяват и съобщават на ЕК на всеки четири години, предава БТА.

Първата промяна трябваше да бъде на 1 март 2023 г., но до днес България все още не е представила необходимите документи на комисията. Според ЕК нашата страна не е изпълнила задълженията си и сега има два месеца за отговор и отстраняване на недостатъците. При липса на задоволителен отговор комисията може да реши да продължи със следващи стъпки по наказателната процедура, се пояснява в съобщението.

Втора наказателна процедура

 

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България и още 5 държави членки за това, че за това, че не са приключили преразглеждането на своите планове за управление на речните басейни, изисквани съгласно Рамковата директива за водите и на плановете за управление на риска от наводнения, изисквани съгласно Директивата за наводненията.

Съгласно Рамковата директива за водите държавите членки трябва да актуализират и докладват своите планове за управление на речните басейни на всеки шест години.

През февруари 2023 г. Комисията изпрати официални уведомителни писма, а след това, през септември 2023 г., и мотивирани становища до всички държави, които не бяха актуализирали и преразгледали тези планове. Въпреки известния напредък шестте държави все още не са изпълнили задълженията си по едната или по двете директиви.

България и Ирландия все още не са докладвали изцяло третите планове за управление на речните басейни.

Трета наказателна процедура

Европейската комисия реши да започне производство за установяване на нарушение като изпрати допълнително официално уведомително писмо до България, поради това че не е транспонирана изцяло в националното законодателство Директивата относно процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателното производство.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Wolf
преди 2 месеца

ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИМ СМУЧАТ ЕВРОКРЕНВИРШИТЕ

Откажи
лъчо
преди 2 месеца

Тотална корупция ако кажат на Европейския съюз значи да изтърват колосални суми Не затова направиха сглобка с тези които трябваше да заличават в името на властта и накрая Трябва да се каже че Европа купува предимно руски газ която преминава през трети държави Познайте кой страда от цялата работа обикновения народ но така му се пада тих и мълчалив като овцете

Откажи
Мари
преди 2 месеца

Да ти пи.ам на ЕСА....

Откажи