Сряда,

Делфини бягат от войната в Украйна, нашествие на юг от Созопол

От: Стандарт -
1138
Делфини бягат от войната в Украйна, нашествие на юг от Созопол
A
A
A

На юг от Созопол има невероятно нашествие от делфини. Заради войната в Украйна нещо им е нарушено. Това каза пред бТВ собственикът на Далян Китен Георги Желев.

„Тази година много често делфини влизат в мрежите ни въпреки акустичните устройства, които използваме. Те издават специфичен звук на определени честоти и предпазват морските бозайници. Ако влязат, остават живи и ние ги пускаме“, обясни той.

„Друга година не се е случвало толкова много да влизат в мрежите ни. Влияе им войната, защото акустичните устройства не действат“, добавя рибарят. 

„Делфините сега не правят никаква беля обаче. Други години ни късаха мрежите. Вътре са, но нямаме до ден днешен и една дупка“, уточнява Желев. 

Голяма е загубата, когато се налага да се разделим с улова си, но така сме приели, но морето ни се оплаща и тя се възвръща, разказва той.

„Заминаха 2,5 тона риба, но по-добре да спасим делфина. Здраве да е, ще хванем пет пъти повече“, казва на пристанището в Китен един от рибарите.

„Уловът е много добър през тази година. Днес имаме добри количества сафрид. Тази година ловим и много сулка“, добавя Георги Желев.

Той пусна в морето два калкана, уловени в мрежите като обясни, че сега е забранен улова на тази риба. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички