Данев: Искат да платим, че ще научим учениците на работа

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара

Данев: Искат да платим, че ще научим учениците на работа | StandartNews.com

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара

- Как оценявате инициативата за въвеждане на дуалното обучение у нас?

- Според мен налице е дълбоко неразбиране от целия политически елит за дуалната система. У нас тя е опит на бизнеса да се прехвърлят сериозни отговорности, без да има ясна връзка между образователната система и пазара на труда и без бизнеса да има достатъчно права да влияе на процеса. Например никъде не се предвижда бизнесът да участва в разработването на учебните програми в подготвения от МОН модел за партньорство "професионална гимназия - предприятие". Там се говори бизнесът единствено да дава пари, а не да участва равноправно в системата. По този начин бизнесът ще се ползва да научи учениците на работа. В Германия, Швейцария и Австрия отговорността е разумно поделена. Това, което се планира да се приложи като модел у нас, е побългарена версия на дуалната система, която е по-скоро палиативно решение на проблема с многото млади хора без умения и компетенции.

- Има интерес на бизнеса към тази система, но по-скоро идва от чуждестранни фирми. Как да насърчим българския бизнес?

- Нуждаем се от законови изменения. Сега не може да се наеме един 15-годишен ученик в едно предприятие, за да може да работи и да се учи. Или ако бъде нает, трябва да му се осигурят условия, които често фирмите не могат да осигурят на собствените си работници. Подобно насърчение е нещо повече от необходимо за сектора на информационните технологии, където младите хора са желани да постъпват на работа още от ученическата възраст.

- Какви са перспективите и пречките пред бизнеса през новата 2014 година?

- Българската икономика е силно свързана с европейската икономика и ако европейската икономика няма ресурси, не може да се очаква и ръст на нашата икономика. Перспективите ще са добри, ако получим политическо спокойствие, защото в сегашното политическо противопоставяне трудно би могло да се случи. Политическата неопределеност създава недоверие към българската икономика. За пример - нараства дебалансът между спестяванията и инвестициите, което е точен показател за недоверие на хората и инвеститорите в политическото бъдеще на страната.

- Съвсем наскоро се говореше, че нещата в българската икономика са станали по-розови. Вие на това мнение ли сте?

- Да, категорично. Самият факт, че в последното тримесечие има ръст от 1.5%, значи има определено подобрение в бизнес средата. Отново казвам, то може да се дължи на две основни причини. Едната е ръст на европейската икономика и тенденциите и очакванията, които са в европейската икономика. Второто е съобразяване на политиците с позициите на гражданското общество.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай