Данаил Папазов: Странно е, че капитанът не е разпитан веднага

Трябваше да бъдат взети мерки предварително

Данаил  Папазов: Странно е, че капитанът не е разпитан веднага | StandartNews.com
  • Данаил  Папазов е бивш шеф на Пристанище Варна,настоящ на Пристанище ТЕЦ Езерово и ТЕЦ Варна

-Г-н Папазов, има ли някаква процедура, която трябва да се следва при ситуации като тази със заседналия кораб Vera Su?

-Няма описана такава точна процедура. При всеки отделен случай се действа по различен начин. Има много странни неща в случая. Например спасяването на кораба можеше да стане по много по-лесен начин. To се компрометира с не добре уплътнения грайфер-изтече доста стока в морето, което не биваше да се допуска. Има достатъчно грайфери и в пристанище Варна, и в Бургас, и в нашето, които не текат. Трябваше да бъдат взети мерки предварително. Допускат се грешки, тъй като ситуацията е аварийна.Другогото, което мога да кажа, е че странно, да не може да се разпита капитанът на кораба, заседнал на българска територия. Според мен това отдавна трябваше да бъде извършено. Той причинява почти екологична катастрофа в България и да не може да бъде разпитан капитана ми е много странно. Представям си, ако например български кораб заседне в английски териториални води и направи такова нещо. В 24-тата секунда ще бъдат арестувани и капитанът, и абсолютно всички, за да бъдат разпитани и т.н.

-Как да си обясним обаче след това толкова дългото забавяне на операцията по изваждането?

- Това с пакетирането на стоката...Според мен трябваше първо да бъде разтоварен насипно корабът и след това да се пакетира на брега. В такава аварийна ситуация това би трябвало да го допуснат всички органи. Сега, разбира се, нещата се усложняват всеки ден все повече и повече, защото лошото време набива кораба в скалите, което може да предизвика наистина голяма авария.

-Как виждате изхода от ситуацията?

-Трябва да се разтовари корабът, всичко друго е пожелание. Без да се разтовари корабът, без да се облекчи, няма как да излезе от забития нос в скалата и няма как да се отдели от брега. Ако обаче изплава поради това, че ще му бъде по-малко теглото, ще може да бъде изтеглен. Тук се говори за някакви големи спасявания... Според мен доста филми са гледали по телевизията много хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай