Да не пипат цените на тока преди реформите

Да не пипат цените на тока преди реформите | StandartNews.com

При фалит на НЕК ще отпаднат неизгодните договори с US-централите и ВЕИ-та

Наредбата за компенсациите на фирмите е пълна измислица, казва Божидар Данев

Работодателските организации са категорични, че фирмите, които са техни членове, ще протестират на 26 юни, като за един час прекъснат производство. Бизнесът иска да се замразят цените на тока до Нова година, а дотогава да се договорят ясни мерки за реформа на енергийния сектор. Как вижда тази реформа, попитахме председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев.

- Болестта на енергетиката може да зарази цялата икономика
- Поддържаме изкуствено въгледобива, който е обречен отрасъл
- Делян Добрев да се оттегли като шеф на енергийната комисия в парламента
- В КЕВР ни дадоха 5 минути да защитим позициите на бизнеса

- Г-н Данев, при какви условия бизнесът ще се откаже от протест на 26 юни?

- При условие, че има решение за замразяване на цената на електроенергията на сегашните нива до Нова година, като до тогава се предприемат стъпки за реформа в енергийния сектор. Искаме коренна промяна на политиката в сектора, а не палеативни мерки, каквато е ценообразуването. Никакви частични намаления или частични увеличения на цената на електроенергията, не могат да удовлетворят нашето желание за реформа. Приветстваме становището на правителството от неделя, което също се обяви против вдигането цената на тока. Но ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не вземе решение да замрази тази цена, ние излизаме на протест. Както казах, частични решения не приемаме. Искаме до Нова година да водим преговори. Бизнесът не можа да защити становището си, защото в КЕВР ни дадоха 5 минути. Не е имало в дълбочина разговори по какъв начин трябва да бъде извършена реформата, за да може енергетиката да бъде излекувана. Защото нейната болест е толкова сериозна, че може да зарази цялата икономика и да постави макроикономическата стабилност на България под въпрос.

- Как смятате, че трябва да се проведе реформата в енергийния сектор?

- Три са основните причини за проблемите в енергетиката. Първата причина са сключените договори с ТЕЦ-овете "Марица изток" 1 и 3, както и с ВЕИ-та за задължително изкупуване на електроенергията при определени цени. Втората причина е натоварването на НЕК с разходите по АЕЦ "Белене" и проекта "Цанков камък" и съответната инфраструктура, което също трябва да намери своето решение. Третата причина е дълбокият непрофесионализъм в управлението на системата и в това число решенията на ДКЕВР и на КЕВР.

- Как виждате решението на проблема с договорите с американските централи? Да се предоговорят ли?

- Трудно може да се предоговорят. Има възможности този проблем да се реши с различни банкови и правни механизми. Например, да се откупят дълговете на тези централи от банките и държавата да стане кредитор. Или да се образува консорциум, който да изкупи тези дългове на централите и този консорциум да стане единствен кредитор. По същия начин може да се изкупят дълговете и на ВЕИ-тата с цесии от банките дали държавата, или частни консорциуми - това е отделен въпрос. И тогава да се пристъпи към предоговаряне на условията. Другият начин е направо да се изкупят правата, за което също може да бъде намерено решение. След което да се вземе решение тези централи да започнат да работят при пазарни условия, а не с преференции, както е в момента. Не може в една страна, която има 12 500 мегавата мощности и едва 2500 мегавата консумация, да се извиват ръцете както на държавата, така и на консуматорите на енергия. И това е заради политически грешки при подписването на тези договори.

- Защо трябва да се изкупуват дълговете на тези централи към банките?

- Защото те са теглили заеми и тези заеми може да станат изискуеми, ако не могат да си платят дълговете. Но ако държавата стане единствен кредитор, и те не плащат, което е много вероятно да стане, новият кредитор може да поиска несъстоятелност. И когато се затвори кръгът, ще се окаже, че може да няма от кого да си искат парите, и кредиторът да стане постепенно собственик на тези централи.

- А как ще коментирате намерението на управляващите да разширят обхвата на тази наредба за компенсациите, така че повече фирми да се възползват от по-ниската цена на тока?

- Тази наредба е пълна измислица. Защо? Защото предприятията, които ги засяга, ще заплащат енергията като всички останали, докато надхвърлят консумация от 30 гигавата. Едва след това ще започне намалението. Т.е. ако има консумация 31 гигавата, ще се ползва намаление само за 1 гигават. Това не е никакво облекчение. Освен това такъв документ подлежи на ратификация в Европейската комисия, а ние не знаем по какъв начин и кога ще бъде ратифицирана. Тази наредба не решава генералните проблеми в енергетиката. А тя, както казах, е една неефективна система, задръстена от хиляди служители, които въпреки огромните задължения на НЕК имат най-високите заплати в страната. При това на фона на некомпетентно, непрофесионално управление.

- Продължавате ли да искате оставките на министъра на енергетиката и на шефа на КЕВР?

- Да. И започваме да говорим г-н Делян Добрев да се оттегли от председателското място на енергийната комисия в парламента. Той съобщи, че повишението на цената на електроенергията ще бъде 2%, а тя се оказа между 13 и 20%. Това професионализъм ли е или политическа заблуда? Не може да се говори по този начин от такава висока позиция. Най-малкото след като е видял, че е сгрешил, трябваше да направи едно извинение.

- Какво предлагате за решаване на проблема с големите задължения по проектите Белене и Цанков камък?

- Тези проекти са политически решения и като такива държавата трябва да си поеме задълженията, а не търговското дружество.

- Т.е. задълженията по тези два проекта да се преоформят като държавен дълг и да се отпишат от НЕК?

- Разбира се.

- Някои работодателски организации поискаха фалита на НЕК.

- Това също е правна форма, която трябва да се обсъди доколко е оптимално решение. Защото в момента, в който НЕК фалира, отпадат всички договори, които са сключени, в това число и с американските централи и с ВЕИ-та.

- Значи за някои това ще е добро решение?

- Не ме карайте да давам генерални решения. Това не е по моите възможности. Подобни хипотези би трябвало да бъдат внимателно обсъдени през тези 6 месеца, докато не трябва да се пипа цената на тока и се вземе окончателно решение.

- Като настоявате в и работодателските организации да бъдат включени в тези разговори.

- Задължително! Ние нямаме доверие на тези хора, които поне от 2008 г. насам непрекъснато ни заблуждават. Още от времето на Иван Костов, който подписа договорите с американските централи. Оттогава енергетиката ни тръгна надолу. Ние поддържаме изкуствено цял един подотрасъл какъвто е въгледобивът. Той при съвременния технически прогрес и развитие на цените на енергийните ресурси, е обречен. Той също трябва да е обект на внимателно прецизиране.

- А ТЕЦ-овете, които работят с въглища?

- Те както могат да работят с въглища, така могат и с други горива. Явно е, че в цял свят бъдещето не е на твърдите горива, те замърсяват околната среда. Това беше и една от причината за развитие на ВЕИ в Европейския съюз. И тук много внимателно обществото трябва да разбере каква тежест може да поеме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай