Чобанов: Стабилността на новата банка е гарантирана

Чобанов: Стабилността на новата банка е гарантирана | StandartNews.com

Петър Чобанов, финансов министър

- Г-н Чобанов, как ще изглеждат законовите промени, подготвяни от БНБ?

- Чисто в юридически смисъл не съм запознат, но в момента експертите на БНБ работят, представили са вариант и на експертите на министерството на финансите, предстои среща на експертно ниво да се уточнят за самите законови промени. Но иначе схемата, която описва тези законови промени, беше представена и от управителя на БНБ по повод създаването на нова държавна банка. Стабилността й е гарантирана, защото държавата застава зад нея. Става дума за прехвърляне на част от портфейла, който е с пълна документация и не е под съмнение в тази банка. Това са кредити на действащи предприятия, които трябва да продължат да действат, за да може да не се нарушава нормалният стопански оборот и да няма негативни последици за българската икономика. Освен това въпросното решение предлага всички депозити на граждани, фирми, общини и болници и въобще на вложителите в КТБ без свързаните лица също да бъдат прехвърлени в новата банка.

Тъй като това е баланс на банка, в който има актив и пасив, за да се изравнят двете страни, е необходимо да има осигуряване на достатъчна ликвидност. А ликвидността се осигурява по два начина - единият е от фонда за гарантиране на влоговете в банки и второто е, разбира се, от правителството.

- Става дума за законови промени в закона за банките или?

- Това е специален закон, който описва как се създава нова банка.

- Хората и фирмите, които влагат пари, гледат най-потребителски какви са им лихвите. При положение, че БНБ понижи лихвите на КТБ?

- Те бяха намалени до средните пазарни нива.
И не е ненормално те да ги приемат.
Разбира се, това ще е едно ново предприятие, което ще създаде нова банка със свой нов профил, ориентация. И, разбира се, за всяка банка има значение каква е цената на привлечения ресурс. В случая това е наследен ресурс, но той също си има цена.

- А фондът за гарантирането на банковите влогове? Ще остане ли едва на 700 млн. лв?

- Физическото изразходване на средствата от фонда е свързано с теглене на депозити. Ако няма такова, това ще бъдат вземания най-вероятно от фонда за гарантиране на влоговете. Изтощаването на този ресурс става при преместването. Без да бъде преместен, образно казано, може и да не се стигне до това, тъй като фондът и правителството се превръщат в кредитори на банката в несъстоятелност.

- По отношение на актуализацията на бюджета на здравната каса стои ли въпросът за нов външен дълг?

- Дълг не се предвижда към момента.

- А за повишаване на горната граница, което се коментира от експертите от ГЕРБ?

- Дългът като цяло може да бъде повлиян от този специален закон. И се създава впечатление, че едва ли не ще се прави нов външен дълг. Не, няма да се прави. Ще се издаде дългов инструмент. Въпросът е дали финансираме отвън или отвътре. Но тъй като тук трябва да се вземат бързи решения, а една емисия на международните пазари видяхте колко време отнема - особено за да бъде толкова успешна, колкото е тази, ще трябва да се осигурят вътрешни ресурси. Има и възможности да се даде държавно гарантирана кредитна линия на банки, което не е дълг. Т.е. това е само държавна гаранция. Ако се разберем с банките, може да не се стигне и до повишаване на дълга или до повишаването на дълга в такива размери.

- Явно е важно, след като тази банка стане държавна, да няма отлив на депозити. Ще се предвидят ли стимули за депозантите?

- Първоначално тръгваме от нивото на лихвите, които в момента БНБ е сложила върху тези депозити. Това е средният пазарен лихвен процент. Оттам нататък разчитаме, че стабилността на самата банка, тъй като е държавна, ще задържи хората в нея. Въпрос е на стратегия, като се назначи мениджмънт, той ще е по-добър в конкретното банкиране от мен, така че той може да измисли и съответната стратегия.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново заговори за правителство на националното спасение. Което пък донякъде игнорира предсрочните избори. Как гледате на този вариант? Има ли необходимост от създаване на кабинет на спасението?

- Това е въпрос, който трябва да се отнесе към политиците. Имаме 3 партии, които в момента присъстват в парламента. И четвърта, която заяви, че напуска. Така че между тези три партии вече се провеждат съответните политически консултации и ако решат, че е по-добър за държавата този вариант, може да се направи и такова правителство.

- Виждате ли се експерт в него?

- Не, вижте, мисля, че след всичко, което се случи особено в последния месец, и това натоварване, което е налице, мисля, че ми е време малко да си почина.


(Използвани са въпроси и на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай