Битката за солта е родила Шекспирова драма

При Капитан Андреево е най-старият храм в Европа

Битката за солта е родила Шекспирова драма | StandartNews.com

Професор Васил Николов е сред най-уважаваните родни археолози. Дълги години ръководи секция "Праистория", а известно време е и директор на Националния археологически институт с музей към БАН. В момента е председател на научния му съвет. Председател е и на Хумболтовия съюз в България. Сферата на научните му интереси включва изследването на новокаменната, каменно-медната и ранната бронзова епоха (VI-III хилядолетие преди Христа) в българските земи, Северозападна Мала Азия и Югоизточна Европа. След последните находки на неговия екип са разкопките на римския път Виа Диагоналис до трасето на автомагистрала "Тракия" и масовия гроб с избити аристократи до Провадия, датиран към 4300 г. преди Хр.

- Проф Николов, груповото погребение на знатно семейство край Солницата е наистина нещо уникално. За какво става дума?
- Днес ние трудно си представяме каква ценност е солта, защото може да я купим за жълти стотинки от всяка гаражна бакалия. Но за древния човек жизненоважният минерал е изключително скъп продукт. Солта се е намирала трудно и още по-трудно е била добивана, което допълнително е повишавало нейната стойност, особено от 6-то хилядолетие преди Хр., когато вече се създават сравнително устойчиви земеделско-скотовъдни общности. Така солта се превръща в платежно средство. Което е позволявало на тези, които я притежават и произвеждат, да я разменят за всякакви други стоки и така да трупат богатства.
По този начин възниква градът край Провадия, където е единственото находище на каменна сол в Югоизточна Европа. Това са пластове с дълбочина до 4 км, откъдето извират и солените води.
Първите заселници на Балканите, дошли някъде към 5500 години пр.н.е, се установяват тук и започват солодобива. Отначало чрез изваряване на солените води в пещи, а след това чрез изпаряване. Докато накрая са започнали да наливат солената вода в големи керамични съдове, подредени в ями, като между тях се е палил огън. Така са се добивали значително по-големи количества сол. Все още мокра, тя се поставяла в калъпи и после се е доизсушавала във вид на кюлчета, готови за замяна. Благодарение на всичко това хората от Солницата, които са били и монополисти върху нея, са създали една специфична за онази епоха социална организация, в която отчетливо се забелязва класово разслоение.
И наченки на това, което по късно ще наречем аристокрация. На базата на натрупаното от солта богатство тя вече придобива и нещо като политическа власт. Така се създава селище, оградено с мощна каменна стена, дебела два и половина метра и висока три и половина.
- Явно е имало какво да пазят.
- До тази цитадела е бил и некрополът, в който освен погребалните обреди са се изпълнявали други религиозни ритуали. Всичко това може да бъде наречено първият градски център в Европа. Обитаван от общество, което вече познава социалната йерархия, включително и наследяване на собствеността в рамките на даден род или семейство.
- Тя ли е причина за избиването на цяло семейство, на чиито скелети се натъкнахте преди дни?
- Тази драма е вследствие на кризата, настъпила в района в края на петото хилядолетие пр. Хр. Тя е свързана с глобални промени в климата, довели до суша, спадане на реколтата, намаляване на добитъка и пресъхване на част от солните извори. А оттам и до намаляване на добива на сол. Всичко това изостря борбата за власт и богатство, жертви на която са намерените от нашия екип скелети. Това семейство явно е принадлежало към висшата прослойка на жителите на Солницата и избито по жесток начин някъде през 4400 г. пр. Хр. Особено това важи за бащата, който е ударен с тесла в корема, и то с такава сила, че острието е стигнало чак до гръбнака и е оставено така! След това нещастният глава на семейството е ударен с медна брадва в темето, след което е захвърлен допълнително в общия гроб.
- С една дума, разиграла се е драма, достойна за перото на Шекспир?
- Да, някакви праисторически Макбет и Дънкан са делели властта и богатството, родени от солта.
- Какви се перспективите за превръщането на Солницата в център на културно-исторически туризъм?
- Неслучайно кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България" стартира тази година от Провадия. Това е единственото праисторическо селище в България, което може да бъде превърнато в туристически център. Тук имаме запазени каменни стени, пещите, чрез които се е изпарявала солта, съдовете, в които това е ставало. Нужно е само да се оправи пътят до обекта, да се направи паркинг.
- Имате ли съдействие от страна на местните власти и институции ?
- Фирмата "Солвейг" официално заяви, че нашата работа и един потенциален туристически поток не пречат на работата й. И дори обеща да вдигне ограда около обекта и пътя до него. С община Провадия имаме споразумение за създаване на Музей на солта, който ще бъде единствен в Европа. За целта ще бъде използвана сградата на старата фабрика. Но засега нещата вървят бавно.
- Вие направихте интересно откритие и по Виа Диагоналис?
- Край село Капитан Андреево се натъкнахме на огромен къснонеолитен некропол, сред който открихме сграда, специално изградена за извършване на религиозни ритуали. Това определено е най-старият храм в Европа - на не по-малко от 7000 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай