Банов каза къде е ритонът на Божков

В НИМ е,нито един предмет от иззетата колекцията на Васил Божков не е изчезнал, увери министърът

Банов каза къде е ритонът на Божков | StandartNews.com

Ритонът на Божков не е изчезнал. Той е в Националния исторически музей. Всичко е опасано с камери, има жива охрана, практически е невъзможно нещо да изчезне. Това заяви министърът на културата Боил Банов пред БНТ. И увери: „Нито един предмет от иззетата колекцията на Васил Божков не е изчезнал от НИМ”. Думите му са по повод поредните удари на хазартния бос срещу държавата. Укриващият се в Дубай милиардер обяви във фейсбук, че един от ритоните, за които не може да обясни как е придобил, бил пуснат за продажба.

"Няма как технически да изчезне, защото всичко е опасано с камери, жива охрана. Няма хипотеза, в която това да се случи. Всичко, което е пренесено там, стои", обясни министърът. Той определи действията на Божков като провокация. "Тя Русия си прави провокации с нас, че няма едно физическо лице ли?", риторично попита Банов.

По-рано в интервюто той коментира изложбата прeд вхoдa нa Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй. На нея Кирил и Методий бяха описани така: "Рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Според Банов това е "глупав ход" на руската държава

"Това е сериозна държава, голяма империя, правят някакви анализи. В нашата страна има много русофили. Няма по-глупав вход да опиташ да приватизираш на българите 24 май. Това води до естествен неприязън", каза министърът. Такива евтини политически провокации не се борят с шум, а с наука. Мисля, че българската държава е показала, че има волята да опази своята култура. Българската култура е нещо, което обединява нацията, обединява духа на хората, независимо от техните политически предпочитания", категоричен бе Боил Банов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай