Аудио-разходка и поезия в Южния парк

Аудио-разходка и поезия в Южния парк | StandartNews.com

София. Две артистични събития се случват в неделния ден на открито в Южния парк.

"Аудио природа" е артистична акция и представлява интерактивна радио пиеса, която ще даде възможност на зрителите да участват в изграждането на цялостното преживяване. „Аудио природа" цели да провокира преосмислянето на представителни за градската среда локации (обществени сгради, улици, площади, пазари, паркове) чрез тяхното използване като „естествен декор".

Аудио-разходката е продължение на „Без радио не мога", представена през месец декември 2012 в рамките на първото издание на Фестивал за изкуства в публично простраство в Западен парк, организиран от Фондация Кредо Бонум и Столична община. Аудио-разходките в парка ще се проведат от 11.00, 13.00 и 17.00 ч.

Автор и инициатор на проекта е Стефан Щерев, който е театрален и кино актьор. Завършва обучителната програма Синтетични сценични изкуства, както и театралните класове 4ХС в София. В същия период е част от актьорския екип на Театър-студио 4ХС. Своето последващо обучение получава в програмите danceWeb, OSI, Будапеща, ISTA, Дания и AMSU, Амстердам. Взима следдипломна квалификация в пилотното издание на изследователската програма Body Unlimited в Академията по изкуства в Нови Сад, Сърбия. Съучредител на международната програма Nomad Dance Academy и на Антистатик – Фестивал за съвременен танц и пърформанс.

От А до ЯR изпълнение на поетични текстове в музикална среда от 18.30 до 19.30 часа на сцената в Западен парк ще представи 12 поетични текста. Проектът е на "От А до ЯR" и продължава традицията на изпълнение на поетични текстове от представленията „Dirtify/WarX" (Сфумато 2009), „ХлRб и Зрелища" (Сфумато 2010) и „4х4". Текстовете и гласът са на Ясен Василев. Музикалната среда е създадена специално за представлението от Ангел Додов и Радослав Чичев. 8 oт стихотворенията са съвсем нови (вкл. „Механичната глава", отличено на конкурс Castello di Duino в Италия), 2 са от дебютната „Сляп виси безкрая" и 2 от стихосбирката „Андрогин". Проектът е в рамките на Фестивал за изкуство в публичното пространство в Западен парк, организиран от Фондация Кредо бонум и Столична.

Ясен Василев (1988) следва Драматургия в НАТФИЗ. Издава стихосбирките „Сляп виси безкрая" (2009) и „Андрогин" (2011). Печели награда на публиката на фестивала „София:поетики" 2010, както и множество други награди. Дебютната му пиеса „Зазиданите" е в репертоара на Младежкия театър от 2012г. и е номинирана за Аскеер за драматургия през 2013. Автор е на пърформансите „Dirtify/WarX" (2009, СФУМАТО), „ХлRб и Зрелища" (2010, СФУМАТО) и съавтор и участник в проекта „4х4" (12 представления в 6 града 2011/2012, финансирано от Art Office).

Радослав Чичев (1981) е завършил история в СУ "Св. Климент Охридски". Понастоящем е един от водещите на предаванията „Арт ефир" и „Аларма" по програма "Христо Ботев" на БНР. През 2010 г. пиесата му "Колекционерката" печели първа награда на конкурса за камерна пиеса "Славка Славова" на "Театър 199″. Един от наградените в конкурса на издателство "АРС" за издаване на дебютна книга. През 2011 г. излиза първата му стихосбирка „От прашинката на деня", за която през 2012г. е отличен с бронзов „Пегас" на „Южна пролет" в Хасково. През 2012 г. е победител на Фестивала „София: Поетики".

Ангел Додов свири в групите, Ксетофон, След дъжд качулка и Кът за Яйца. Участвал е в литературния проект 4х4 и "No Pеrson" съвместно с Пейчо Пейчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай