Асен Василев с голям подарък за семействата без деца

До 6000 лв. става заплащането на една ин витро процедура

Асен Василев с голям подарък за семействата без деца | StandartNews.com

До 6000 лв. става заплащането на една ин витро процедура, която се поема от държавата на семейства с репродуктивни проблеми, а не както досега - до 5000 лв. Това стана ясно след среща на министъра на финансите Асен Василев с ръковоството на фондация "Искам бебе". В срещата участва и бившият депутат Йорданка Костадинова, която припознава и работи за каузата.

На срещата са обсъдени проблемите с финансирането на ин витро процедурите и подкрепата на семействата с репродуктивни проблеми.

В бюджета за 2023 г. за дейности по асистирана репродукция са заложени 2 милиона лева. Държавата поема четири инвитро процедури на пациенти с репродуктивни проблеми.

Когато говорим за борба с демографска криза, това не са просто думи, а малки конкретни действия във всеки един момент, каза министър Василев след срещата. Той посочи, че има в Министерството на финансите и в Министерството на здравеопазването се обръща специално внимание на темата. Василев добави, че това е начинът повече хора да знаят и да могат да имат достъп до тези процедури.

Министърът обясни, че чисто технологично средствата ще бъдат предоставени с постановление на Министерския съвет, като вероятно то ще бъде изготвено следващата седмица. Средствата са разчетени с начална дата от 1 август до края на годината, затова са увеличени на 2 млн. лв. и би следвало да могат да покрият всички процедури в този период, каза още Василев.

В продължение на две години се борихме активно пациентите с репродуктивни проблеми да имат възможност и достъп до една по-качествена медицинска процедура - извършването на инвитро процедурата, каза Мария Янева, председател на фондация "Искам бебе". 14 години държавният фонд ("Асистирана репродукция") финансираше ин витро процедура, като тази цена беше заложена още от 2009 г. и до ден днешен  не беше актуализирана, припомни Янева.

Днес официално постигнахме най-голямата си победа за това, че пациентите вече няма да имат проблем при финансирането на ин витро и няма да се налага да доплащаме за това, ще ползваме една много качествена европейска процедура и имаме възможност да сбъднем най-голямата си мечта да станем родители, каза Янева и благодари на министър Асен Василев за подкрепата. Сред успехите тя отбеляза също и приетата наредба в асистираната репродукция, с която по думите й законните права и интереси на пациентите с репродуктивни проблеми, както и техния генетичен материал, ще бъдат защитени.

Бившият депутат от 47-то и 48-то Народно събрание Йорданка Костадинова, сега областен управител на Добрич, която припознава каузата на фондация "Искам бебе", разказа за усилията и работата за приемане на нормативна уредба и за увеличаване на доплащането на инвитро процедура от държавата. От 2009 г. доплащането за една процедура е до 5000 лв., което в продължение на 14 години вече е проблем, пациентите не могат да получат качествена европейска услуга, отбеляза тя и добави, че сега допълнителните средства, които са нужни, са факт.

Основателят на "Искам бебе“"Радина Велчева каза, че на срещата днес са обсъдени две посоки на работа оттук нататък - да се включи финансирането на донорските инвитро процедури, която е скъпа медицинска процедура и към момента не се покрива от държавния фонд "Инвитро", както и да се сигнализира в НЗОК да бъдат поети няколко профилактични изследвания, с които да могат да се установи репродуктивния статус на пациентите. Нашата най-важна задача в "Искам бебе" е пациентите да не стигат до инвитро, да могат да се откриват на време проблемите, каза Велчева. Тя добави, че това правят с голямата мрежа от доброволци на фондацията в цялата страна - да се обяснява на хората, че на време трябва да стигаме до това да имаме деца.

Велчева каза, че средната възраст на пациентите, които стигат до държавен фонд "Инвитро" е много висока - 37-38 години, а нормалната репродуктивна възраст е 25 години. Когато един пациент на 38 години стигне до фонда, се изискват много повече труд, средства, много повече път и енергия от самия пациент, добави тя. Нашата основна работа в момента, това, което правим с общините, с младите хора, това е и нашата кампания с БТА "Бебе навреме", е да говорим, че тази възраст е изключително висока, да казваме на хората "Прегледайте се, това не струва много", а ако държавата застане зад нас, ще се даде още по-голяма гласност по темата, каза Велчева.

От "Искам бебе" връчиха на министър Василев плакета на фондацията - "Ангел на благодарността" и сертификат за приноса му в подкрепа на каузата на фондацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай