Акуо Енерджи извърши зарибяване на Панчаревското езеро

Над 1200 млади шарана бяха пуснати във водоема

Акуо Енерджи извърши зарибяване на Панчаревското езеро | StandartNews.com
  • Над 1200 млади шарана бяха пуснати във водоема

На специално събитие представители на столичния район “Панчарево” и Акуо Енерджи България, пуснаха шарани с общо тегло 400 кг във водите на Панчаревското езеро. Акуо оперира в сектора на зелената енергетика у нас.

В инициативата участваха Николай Гюров, кмет на район "Панчарево", д-р инж. Даниела Христова, заместник-кмет по образование, култура, социални дейности, спорт и интеграция, Стефан Колин, управител на Акуо Енерджи България, Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, Росен Николов, началник отдел „Рибарство и контрол - Западна България“ в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Веселка Нинова, управител на Напоителни системи - клон София, Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне и други представители на местната общност.

Инициативата за зарибяване на водоема е планирана от компанията, управляваща ВЕЦ Кокаляне, съвместно с местните власти от район „Панчарево“. Изборът на материала за зарибяване и провеждането на акцията са съгласувани с Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и други отговорни институции. Рибата е подбрана според наличното за сезона, спецификите на водоема и нуждите за поддържане на балансираното функциониране на екосистемата в езерото.

„Като производител на зелена енергия, за нас грижата за околната среда и стремежът към устойчиво развитие на региона са от първостепенна важност. Благодарни сме за подкрепата и партньорското отношение от страна на район „Панчарево“ за осъществяването на тази инициатива и гледаме напред към реализирането на следващи съвместни проекти в полза на местната общност“, каза Стефан Колин, управител на Акуо Енерджи България.

„Развитието на езерото в Панчарево и зоната около него е приоритет в работата на районната администрация. Предложих да се зариби езерото, за да се възстанови екоравновесието след технически инцидент във ВЕЦ Кокаляне. Радвам се, че ръководството на ВЕЦ-а осъществи идеята толкова бързо. Вярвам, че с усилията на всички, които милеят за Панчаревското езеро, предлагащо уникални възможности за спорт, туризъм и отдих, ще бъде реализиран истинският потенциал”, каза г-н Николай Гюров, кмет на район „Панчарево“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай