Адемов настоя за реформи в здравната система

Адемов настоя за реформи в здравната система | StandartNews.com

София. "В края на всяка година сме изправени пред една и съща ситуация – дали да актуализираме бюджета на НЗОК или да прехвърлим разходите за следващата година. Този сектор се нуждае от реформа, която много правителства се опитаха да направят и не успяха". Това заяви депутатът от парламентарната група на ДПС Хасан Адемов по време на дебатите за актуализация на бюджета в НС.

Адемов изтъкна, че са нужни непопулярни мерки и надпартийно правителство, за да може здравната система да заработи.

През 2009 година бюджетът на НЗОК е бил 900 млн., а през 2014 – повече от 3 млрд. лева, припомни бившият социален министър, цитиран от БГНЕС. През 2009 хоспитализираните са около 1 милион души, а през 2014 – около 2 милиона и това означава, че парите, които се наливат, се изразходват неефективно, стана ясно още от неговото изказване.

Системата на здравно осигуряване е солидарна система – тя се крепи на доверието на осигурените лица и ако няма доверие в нея. Трябва да запазим солидарния принцип, настоя Адемов.

"Колеги от ГЕРБ, които бяхте опозиция в края на 2013 година – когато приемахте бюджета за миналата година вие заявихте, че приходите в бюджета на НЗОК са завишени. Оказа се нещо различно – преизпълнението беше над 50 млн. лева, а очакваното преизпълнение към края на годината е за 70 млн. лева", каза още депутатът от ДПС.

"В осигурителната система има преизпълнение на приходите и това не е случайно. В нея осигурените граждани разчитат на конкретни права и в нея винаги ще има изпълнение на приходите, защото очакванията се да получиш права. Заложените приходи от изпълнителните вноски са преизпълнени и там няма кухи приходи", обясни още бившият социален министър.

"В момента парите за болнична помощ са 1 млрд. лева, а за доболнична помощ – около 600 млн. лева", добави Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай