9% ДДС няма да свали цените в ресторантите

Мярката щяла да запази цените на сегашните нива

9% ДДС няма да свали цените в ресторантите | StandartNews.com

Свалянето на ДДС до 9% няма да свали цените в ресторантите. Признанието направи Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) в предаването „Беновска пита” на Канал 3. Мярката просто щяла да запази сегашните цени. "Ще се запази нивото на цените, защото в момента те растат – защото се вдигат нонстоп доставките към собствениците.", каза Алибегов.

Виждаме мобилизация в медиите на привържениците на тези, които са против въвеждане на 9% ДДС за туризма. Разговорът по темата трябва да продължи и следващата седмица, каза д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Национален борд за туризъм (НБТ). Тя подчерта, че засега няма нужда да се използва инструментът на протеста. „Протестът се използва, когато има липса на чуваемост. В момента ние водим диалог“, посочи Карастоянова, която припомни, че освен ставката 9% ДДС за туризма, има подкрепа и за чартърните полети.

Алибегов също каза, че няма причина за протести. „След разговора с господин премиера съм абсолютно сигурен, че това ще се осъществи. Винаги има някой против, диференцираната ставка в Европа е налице отдавна, а тази криза подаде да се случат нещата по-бързо. Не мисля, че има от какво да се притесняваме, че това няма да стане. А това, че ще се случи по-рано, е още по-добре за туризма и за целия бизнес като цяло, защото не се знае какво ще се случи това лято”, каза Алибегов. И допълни: „Секторът ни бе ударен най-много от всички сектори от коронавируса, той още не е отворен - в момента работят 10% от заведенията, половината от заведенията в национален мащаб още не са отворени: ресторанти, барове, дискотеки, нощни клубове“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай