25 учебни компании представиха смели бизнес идеи за бъдещето

„Учебна компания“ има за цел в рамките на една учебна година да научи учениците от средните училища как да развиват и материализират своите идеи, превръщайки ги в бизнес

25 учебни компании представиха смели бизнес идеи за бъдещето | StandartNews.com

EM-PAX (на снимката горе), Gougoutka и Plantum са учебните компании, които спечелиха първите три места в тазгодишното издание на предприемаческата програма на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria) „Учебна компания“. В рамките на 15-ото издание на инициативата се включиха близо 1000 ученици от над 80 училища от цялата страна, като 25 учебни компании влязоха в оспорвана надпревара на финала, за голямата награда „Учебна компания“ на годината, който се проведе на откритата сцена в Пловдив Стейдж Парк.

„Учебна компания“ има за цел в рамките на една учебна година да научи учениците от средните училища как да развиват и материализират своите идеи, превръщайки ги в бизнес. По време на програмата участниците реализираха своите учебни компании в три приоритетни направления – STEAM образование, зелено предприемачество и високотехнологични решения за градове и общности, а на финала представиха своите бизнес планове, прототипи и продукти.

“С всяка учебна година задачата на журито в „Учебна компания“ на JA Bulgaria става все по-трудна, защото младите предприемачи са все по-осъзнати, създават все по-иновативни научно-базирани решения и сами търсят подкрепата ни в създаването на работещи бизнес модели. За първа година след пандемията от COVID-19 имаше толкова много екипи, които имаха не само работещи прототипи, а готови за продажба продукти и услуги и дори първи клиенти”, сподели Ирина Илиева, Директор Организационно развитие в JA Bulgaria.

Като част от стратегията си да подпомага младите хора в развитието на знания и умения, необходими за бъдещата им реализация, Vivacom бе един от основните партньори на инициативата. Освен финансова подкрепа за провеждането на ключови етапи от инициативата, специалисти от различни направления в телекома се включиха като ментори на учениците и ги съветваха по време на създаването и развитието на техните учебни компании. Представители на компанията се присъединиха и към експертното жури, което помогна за подбора и оценяването на всички проекти в конкурса.

„Подкрепяме програмата „Учебна компания“ на JA Bulgaria, защото вярваме, че младите хора са ключът към бъдещето и че техните иновативни идеи ще имат положителен принос за нашето общество. Програмата развива силните страни на учениците, учи ги как да бъдат отговорни и креативни във всяко свое начинание и ги стимулира да насочат вниманието си към едни от най-важните теми в сферата на бизнеса, които ще помогнат на всички да живеем по-добре“, сподели Нели Търкаланова, съветник Корпоративни комуникации във Vivacom.

За поредна година Vivacom връчи и специална награда за „Високотехнологично предприемачество“. Новият носител на наградата е учебна компания „SunCase“, от училище Проф. Иван Апостолов, гр. София. В рамките на програмата Учебната компания разработи прототип на калъф за телефон, който чрез соларна енергия предава заряд към батериите на мобилните устройства. Една вдъхновяваща идея, която е комбинация от истинско новаторско мислене, технологичен нюх и грижа за околната среда.

Победителите в програмата „Учебна компанията 2023“ – EM-PAX ще представят България на европейското състезание за Учебни компании GEN-E в Истанбул през юли тази година с иновативния си прототип на контейнер за разделни отпадъци с фотоволтаичен панел и механизъм за компресиране на отпадъците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай