УНСС откри новата академична година

Да открие академичната година беше министърът на образованието и науката чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков

УНСС откри новата академична година | StandartNews.com

С „Добре дошли в УНСС! Добре дошли в аула „Максима“! приветства студентите, преподавателите и гостите на университета, ректорът проф. д-р Димитър Димитров. Националния, европейския и студентския химн "Gaudeamus igitur" дадоха началото на тържествената церемония за Новата академична 2021/2022 година в най-големия икономически университет в Югоизточна Европа .

Да открие академичната година беше министърът на образованието и науката чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков. Специални гости в залата бяха, зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов и председателят на Съвета на ректорите на Република България и ректорът на Софийският университет „Св. Климент Охридски“ проф. д.ф.н Анастас Герджиков.

„Предизвикателствата и промените са част от живота и трябва да се стремим да извлечем доброто от тях. Искам да благодаря на всички Вас, преподаватели и студенти, които успешно се справихте с дистанционното обучение. По традиция на този ден споменаваме известните и успели личности, завършили нашия университет, както виждате и в кабинета „Янев 2“ има шестима министри, завършили нашия университет. Но днес словото ми е различно, защото големите герои сте Вие. Въпреки трудната образователна обстановка Вие успяхте да се преборите за достойното си място в УНСС“, обърна се ректорът към новоприетите студенти.

Проф. Димитров пожела на първокурсниците годините, прекарани в УНСС, да ги подготвят за всички предизвикателства, пред които ще се изправят и да ги изградят като образовани граждани на света, активни и отговорни за бъдещето.

Министърът на образованието и науката чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков, благодари за поканата да присъства на първия ден на новата академична година, в едно от най-уважаваните висши училища в България. „Приветствието ми е насочено най-вече към студентите, особено първокурсниците, защото за тях е този ден, ден, в който започват нов етап от живота си. Това, което ни научи кризата свързана с коронавируса и промените, които преживяхме всички около нея е илюстрация на една историческа истина, която всички трябва да имаме предвид. Развитието на обществата, на държавите винаги минава през по-малки и през по-големи кризи. Държавите, които успеят да ги преодолеят, да ги използват по най- добрия начин, за да се придвижат напред са тези, които вземат правилните решения. Казвам всичко това, защото тук са бъдещите управленци и хора, които ще вземат решенията в България“, заяви министърът. 

Проф. Денков подчерта, че единствената основа за вземане на правилните решения е науката, а истината е в сблъсъка на различни идеи.

С приветствия към студентите и преподавателите се обърнаха и проф. д-р Борислав Борисов, почетен ректор и почетен професор на УНСС, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание на университета, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет на УНСС, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети и Симона Никова от Бургас - първокурсничката в специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“.

На откриването на новата академична година присъстваха ректорското ръководство на университета проф. д-р Мирослава Раковска, заместник-ректор по учебната дейност, доц. д-р Михаил Мусов, заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, декани, ръководители на катедри, главни секретари, председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев,  Доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите, ректори на висши училища, партньори от работодателски организации, настоятели.

Министърът на образованието проф. д.х.н. Николай Денков написа посвещение в златната книга на  УНСС.

"Уважаеми проф. Димитров,

уважаеми колеги, скъпи студенти,

Сред вас са настоящите и бъдещите управленци на България, водещите предприемачи, икономическите анализатори и съветници на всички нива, затова моят призив към вас е да носите тази тежка и важна отговорност пред обществото с достойнство, използвайки най-новите постижения на българската и световната наука. Това е единствената здрава основа върху която могат да се надградят правилните и успешни управленски решения.

С пожелание за още повече успехи в образованието, науката и подготовката за водещи за страната кадри.

Николай Денков, служебен министър на образованието и науката."

По традиция студенти и преподаватели поднесоха венци пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев. След тържественото откриване на учебната година се проведоха срещи на първокурсниците с ръководствата на факултетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай