Умуват налагане на носенето на маски в клас

Сега всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски

Умуват налагане на носенето на маски в клас | StandartNews.com

„През лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова тогава избрахме модела на невзаимодействие, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за Нова телевизия.

Той е категоричен, че днес обаче ситуацията е усложнена. "Следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително", допълни министърът.

„В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час”, каза още той.

„Факт е, че имаме много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите”, посочи Вълчев.

„Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, довчера бяха 38-39%", поясни Красимир Вълчев.

Според него важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще бъде то. „Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност се уврежда”, коментира образователният министър.

"През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и грипните вируси, тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда", предположи Красимир Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай