Вторник,

Новата учебна година ще започне на 15 септември

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Новата учебна година ще започне на 15 септември
A
A
A

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи днес по БНТ, че новата учебна година ще започне на 15 септември, както е заложено в графика на ведомството. Изявлението му бе по повод спекулациите, че следващата учебна година може да стартира на 1 септември.

Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване. Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити, изясни още министърът. На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.

"Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията", сподели Красимир Вълчев.

Като цяло обучението в електронна среда се проведе добре. Системата направи значителен скок, изтъкна Вълчев. Анализите показват, че 73-73% от учениците са учили синхронно. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% въобще не се били обхванати.

"Системата се справи добре, учиха учениците не по-малко. Ще имаме 600 иновативни училища", подчерта министърът.

Присъственото образование, обаче е най-доброто, каза Вълчев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички