Издирват 25 000 ученици, за да ги вкарат в училище

Над 60 000 ще са първокласниците утре. За 25-30% от тях българският не е майчин език

Издирват 25 000 ученици, за да ги вкарат в училище | StandartNews.com

Държавата издирва 25 000 ученици преди началото на учебната година, които не са открити на адресите си, а 19 000 са намерени, но родителите им отказват да ги пуснат на училище. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред бТВ.

„Над 40 000 от тези ученици вече са записани, а 4-5 хиляди отпаднаха предварително. В повечето случаи става въпрос за отказ от страна на родителите им да пуснат децата си на училище. Говорим за липса на отношение към образованието, културни особености, възпроизводството на неграмотността“, посочи той.

По думите му основната задача на учителя е да се подготви за часа, да мотивира децата за учене и да им провери домашните. „За съжаление, живеем във времена, в които имаме мащабни предизвикателства и те са свързани с възпроизводството на неграмотността“, каза още министърът.

„Ограничихме отпускането на семейни и социални помощи при непосещение на училище, назначихме медиатори, допълнително обучение за преодоляване на образователната трудност и др. Много са факторите. Над 60 000 ще са първокласниците в страната. За 25-30% от тях българският не е майчин език“, добави Вълчев.

По темата за външното оценяване в училищата министърът посочи, че броят на тези оценявания е много по-малък в сравнение с вътрешното. „Това не е матура, външното оценяване има за цел единствено да послужи за целите на анализи. Проблемът не е, че правим външни оценявания, а че не ги използваме достатъчно за анализ и подобряване на резултатите“, допълни Вълчев.

„Всички образователни системи имат проблем с това да мотивират младите креативни хора, с високи образователни резултати да се включат в учителската професия. Учителската професия е една от най-съзидателните професии – професия на бъдещето. Много професии сигурно ще изчезнат през следващите десетилетия, но учителите ще останат. Няма да има машини-учители, а напротив – ще има нужда от учители на машините“, заяви той.

По думите му заплащането е важно и трябва да се поддържа избора средните учителски заплати да бъдат 120% от средната за страната заплата. Вълчев посочи, че младите хора предпочитат професия с малки шансове за високи доходи, но все пак да има такива шансове. Според него учителската професия не е толкова престижна, както преди десетилетия.

„Другото необходимо условие е уважението към учителя. Апелирам към всички родители да научат децата си да уважават учителите, защото учителите и родителите имат една обща мисия – да направят децата знаещи“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай