Денков обясни защо се сливат университети, как реагираха ректорите

Целта е висшите училища да станат по-видими

Денков обясни защо се сливат университети, как реагираха ректорите | StandartNews.com

Идеята да направим преструктуриране на висшето образование не е свързана с това да намалим броя на държавните висши училища, а те да станат по-видими, но не само в международните класации, а и за кандидат-студентите.

Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков след заседанието на Съвета на ректорите на висшите училища.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите, заяви, че на днешното заседение по темата за евентуалното сливане или обединяване на висши училища заедно са стигнали до разбирането, че "акад. Денков никога не е говорил за насилствено сливане на университети или за закриване на юридически лица".

Министър Денков потвърди за пореден път, че иска в широка дискусия с ректоите да намери най-добрия начин да се помогне на висшите училища да станат по-видими, а единият начин това да се случи е чрез обединяването им под някаква форма, каза проф. Герджиков.

От Министерството на образованието и науката (МОН) по-рано днес обявиха какви са възможните промени във висшето образование.

ВИЖ ОЩЕ: Сливат ли се университетите. МОН взе решение

Според МОН е възможно обединение например между Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи, и Висшето транспортно училище. Заедно те биха могли да създадат Софийски университет по технологии".

Националната академия за театрално и филмово изкуство, Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство биха могли да образуват Национална академия по изкуствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай