Четвъртък,

Денков обясни защо се сливат университети, как реагираха ректорите

От: Редакция -
1163
Денков обясни защо се сливат университети, как реагираха ректорите
A
A
A

Идеята да направим преструктуриране на висшето образование не е свързана с това да намалим броя на държавните висши училища, а те да станат по-видими, но не само в международните класации, а и за кандидат-студентите.

Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков след заседанието на Съвета на ректорите на висшите училища.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите, заяви, че на днешното заседение по темата за евентуалното сливане или обединяване на висши училища заедно са стигнали до разбирането, че "акад. Денков никога не е говорил за насилствено сливане на университети или за закриване на юридически лица".

Министър Денков потвърди за пореден път, че иска в широка дискусия с ректоите да намери най-добрия начин да се помогне на висшите училища да станат по-видими, а единият начин това да се случи е чрез обединяването им под някаква форма, каза проф. Герджиков.

От Министерството на образованието и науката (МОН) по-рано днес обявиха какви са възможните промени във висшето образование.

ВИЖ ОЩЕ: Сливат ли се университетите. МОН взе решение

Според МОН е възможно обединение например между Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи, и Висшето транспортно училище. Заедно те биха могли да създадат Софийски университет по технологии".

Националната академия за театрално и филмово изкуство, Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство биха могли да образуват Национална академия по изкуствата.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички