Нова версия за убийството на "Герена"

Георги Христов може да е станал жертва на отмъщение

Нова версия за убийството на "Герена" | StandartNews.com

Продължава издирването на убиеца на Георги Христов, който беше застрелян показно пред стадион „Георги Аспарухов" в София. Христов, който е осъждан за грабеж и убийство и е пуснат предсрочно от затвора - беше застрелян вчера сутринта, докато отива на фитнес.

Според източници на Нова телевизия - 44-годишният мъж може да е станал жертва на отмъщение, заради опасни бизнес връзки зад граница.

Според криминални психолози, когато жертвата е престъпник, е по-трудно да се предвиди кой може да го е убил.

„Това в стихотворението не работи - "отишъл в затвора, попаднал на хора и станал човек", не става така. Обикновено такива хора продължават. Те най-много в затвора да научат нови умения и познанства”, казва криминалният психолог Тодор Тодоров.

През 2002г. Георги Христов извършва грабеж и убийство, а след това бяга в чужбина. След издирване е заловен и осъден на 14 години затвор. Пуснат е предсрочно и пробацията му приключва през 2020г.

„Жертвата е с дълъг криминален стаж. Много хора биха имали интерес и биха искали най-вероятно той да бъде убит”, казва още Тодоров.

Изборът на публично място за стрелбата - пред фитнес на стадион "Георги Аспарухов", също не е случаен.

„Там бдителността ще бъде най-занижена”, казват специалистите.

Никой от залата обаче не е забелязал съмнителни хора, които да следят някого, казва собственикът на фитнеса. Остава неясен въпросът дали камера е заснела покушението. 

Криминалистите продължават работа по случая и проверяват - с кого се е срещал мъжа преди фаталния изстрел.

Колата, с която са се придвижвали извършителите на покушението срещу Георги Христов, е крадена - заявиха междувременно източници от разследването пред bTV.

Час след показното убийството на 44-годишния мъж пред фитнес залата, в която спортувал, е подаден сигнал за опожарен автомобил. Колата е изоставена в глуха улица на километър от мястото на престъплението. Автомобилът е откраднат преди седмици, установили разследващите.

Тази тактика обаче нерядко вместо да заличи следите, води разследващите към извършителите, казва криминалистът Ботьо Ботев.

Убитият Георги Христов вероятно е следен известно време, изучавани са навиците му. Престъплението е добре организирано и извършено от професионалисти, казва криминалният психолог професор Калин Гайдаров.

Не е ясно с какво се е занимавал Христов последните години. Той е осъждан за убийство и освободен предсрочно от затвора през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай