"Килърите" надничат и зад смъртта на Кюлев

8 г. по-късно виновни няма, подозират Дачи за дъжда от куршуми

"Килърите" надничат и зад смъртта на Кюлев | StandartNews.com

София. 8 г. след разстрела на банкера Емил Кюлев присъди няма. Има само подозрения - за мотивите, поръчителите и извършителите на покушението срещу собственика на "ДЗИ". Къде забуксува разследването и какво остана от империята на Кюлев - определен приживе за третия по богатство българин, вижте в поредната серия от "Студените досиета".

Часът е 9 без една-две минути. Денят - 26 октомври, годината - 2005. Джипът на банкера Емил Кюлев приближава кръстовището на бул. "България" и "Димитър Несторов" и намалява скоростта. Проехтяват 12-13 изстрела. 7 куршума са право в целта - 48-годишният собственик на "ДЗИ банк" е ликвидиран. Килърът побягва без следа.

Днес, 8 г. след разстрела, разследването е в задънена улица. Преди 2 г. в столичната полиция беше сформиран специален екип, който да разследва такива замразени случаи. "Не сме далеч от разкриването на убийството на банкера Емил Кюлев", обяви по БНТ преди година тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. И на 24 септември м.г. за пръв път публично обвързва "Килърите" с убийството на Кюлев. "Ако имахме задълбочен анализ за убийствата на Лупов (б.а. великотърновския адвокат Петър Лупов) и Рачев (б.а. шуменския бизнесмен Румен Рачев) и всичко, което се е случило през 1996-1997 година с фалирането на банките, защото всичко, което е свързано с тези две убийства, е водено за разпределяне на пари, които Кюлев е имал като задължение към собственици на бивши банки. Рачев е бил натоварен със задачи да събира някои от вземанията. Мотивът излиза, защото и Лупов, и Рачев са хора, на които им се дължат пари и естествено е

по-добре да бъдат ликвидирани, защото пречат

обясни Цветанов миналата есен. Бандата на "Килърите" е обвинена в подготовката и извършването на поне пет убийства: на Юри Галев, Петър Лупов, Румен Рачев, на дясната ръка на Христо Ковачки - Борислав Георгиев, и на собственика на "Софийска баница" Александър Занев. Цветанов обаче заяви, че Георги Петков-Дачи от "Килърите" е засечен от камери на фаталния 26 октомври преди 8 г. "По всяка вероятност е съпричастен, а по всяка вероятност може да се предположи, че е и физическият убиец на Кюлев", каза преди година Цветанов за Дачи. Разследващи предполагат, че в дъното на разстрела стои поръчителят на убийства на "Килърите" - търновският бизнесмен Георги Вълев. А зад него прозирала ръката на брат му - Таньо Вълев, известен като Танко Чирпанлията. Официално обвинени за разстрела на банкера обаче засега няма.
Според разследващите, мотивът за убийството на Кюлев са неизплатени милиони за дяловете на 47 акционери в "Тракия банк", погълната от "ДЗИ банк" през 1998 г. Малко преди разстрела той планира продажбата на "ДЗИ банк" на гръцки трезор. Тогава от "Тракия банк" пледират, че 54 на сто от дяловете им в "ДЗИ банк" трябва да бъдат осребрени. Става дума за 57,4 млн. лв.
Според експерти, през 2005 г. Кюлев управлява

бизнесимперия за над 1 млрд. евро

Макар и да бе съветник на президента Първанов, банкерът отричаше да е близък до властта. Какво се случва с империята му днес? Според близки до фамилията, съпругата му Весела търси вариант за спокойни старини в ЮАР. Другият й вариант бил да се пренесе в Сингапур, където живее и бизнесменът Иво Прокопиев. Усилено се говори, че точно той я е завлякъл с десетки милиони евро, които му дала да управлява чрез фирмата "Булброкърс". След срива на Американската фондова борса Прокопиев се покрил и не отговарял на тревожните й позвънявания, разказват запознати.

Бориславова бутна хасиендата в Хотово

Бизнесдамата Цветелина Бориславова е новият собственик на култовия имот на Емил Кюлев в санданското село Хотово, познат като Малката резиденция. За сделката първи писа в. "Струма" в края на август. Бориславова, която е председател на надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка (БАКБ), е наредила да се събори хасиендата на Кюлев. В имота, който е 500 дка, в момента е останал само параклисът, построен по заръка на покойната леля Ванга. Сделката е извършена на 5 юни 2013 г., срещу каква сума обаче не е ясно, но се говори за цифрата 1,8 милиона евро, съобщава "Струма".

Изданието припомня, че имотът през 2011 г. се е продавал за рекордните 10 млн. Тогава желание да го купи е имал турски бизнесмен, близък до Ахмед Доган, но до сделка не се е стигнало, разказват местните. Носят се легенди сред местните хора, че леля Ванга лично заръчала на Кюлев да построи на баира замък, който да се вижда от всички краища от Македония, Гърция и Българско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай