Пътят на сьомгата

За втора година у нас се провеждат дни на норвежката кухня

Пътят на сьомгата | StandartNews.com

Майстори от скандинавската страна разкриват кулинарните си тайни у нас

Норвежката морска кухня съчетава бабини хитрини с модерни подправки

Семпла, ароматна и вкусна - това е норвежката храна. През последните години именно майстор-готвачите от скандинавската страна са сред шампионите на най-престижните готварски форуми. И това не е случайно - те използват стари изпитани рецепти и "бабини" методи, съчетавайки ги с "новите" за Европа подправки и продукти, за да създадат почти съвършения вкус на ястията си. Вероятно заради суровия климат местните хора са се научили с малкото налични природни храни да готвят здравословно.

Днес, когато наблягаме на морската храна като естествен елемент от рационалното хранене, можем да научим много от жителите на тази впечатляваща северна страна. Затова за втора поредна година посолството на Норвегия и съветът за морските храни на кралството организираха дни на тяхната морска кухня в България с мотото "Пътят на сьомгата. Вкуси Норвегия".

"Норвегия се нарежда на второ място в света по износ на морска храна. Даровете на природата у нас се отглеждат в леденостудена и чиста вода и аквакултурите са разположени в океана. Норвежката сьомга може да бъде открита навсякъде по света. Тя се изнася в над 140 държави, с гарантирано качество. Доставката на сьомгата от океана до магазините в България отнема максимум 36 часа", коментира Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор, посланик на кралство Норвегия при откриването на кулинарните дни.

Специален гост на поредицата от събития бе топкулинарят Даниел Руше Мадсън. В типичния си непринуден стил той разказва, че не е необходимо да си шеф-готвач, за да изпипаш норвежка сьомга. Тя е лесна за приготвяне и благодатна за разнообразни рецепти за идващите летни месеци. Като баща на две деца шеф Мадсън не пропусна да подчертае, че сьомгата е изключително подходяща да бъде включена в меню за малчугани.

Само преди дни "Ентусиаст" пусна книгата "Норвежка морска кухня". Рецептите в нея са представени от Иван Звездев.

Готвачът на крале и звезди

Шеф-готвачът Даниел Руше Мадсън започва кариерата си на 15 години като мияч на чинии, а по-късно и като работник в различни кухни. Когато навършва 19, заминава за Бардолино, Италия. Докато живее и се труди в местно хотелче, той научава за страстта и вкуса към храната и как да комбинира различните съставки. По-късно трупа опит в хотелиерския бранш в Лас Вегас, където печели "Excellence award". Работил е в някои от най-добрите световни ресторанти с носителите на Мишлен звезди - шеф-готвачите Мишел Ру в Лондон и Едуард Лубе във Франция.

През 2008-а Даниел взима "отпуск", за да помогне на известен ресторант в Ставангер, Норвегия. Там, като главен готвач и комениджър, само след година превръща заведението в едно от най-добрите в своята категория в страната. Правил е и готварски шоуформати с Гордън Рамзи и е бил лектор заедно с Рене Редзепи от копенхагенския "Нома". По забавен начин Даниел представя морската храна така, че да изпитате едновременно удоволствието от готвенето и храненето.

Маестро Мадсън е въртял черпака за политици, кралски особи и звезди, като Лиз Хърли, Клиф Ричард, Крис Риа и Джереми Айрънс. Често, когато норвежкото кралско семейство пътува извън страната, Даниел е отговорен за храната им.
Наскоро Даниел пусна на пазара собствена марка червено вино и така сбъдна дългогодишна мечта. В съавторство написва и книгата "Най-добрата морска храна в света". Страстта му към храната е вдъхновила над 100 милиона тв зрители на шоупрограмите му и в социалните мрежи, за да го следват в майсторството.

Рецепти

Задушена сьомга

Продукти: 4 парчета филе от норвежка сьомга - около 600 грама, 500 мл вода, кубче пилешки бульон, 250 мл доматен сос с босилек и заквасена сметана, консерва скариди в собствен сос - 170 грама, 1,5 чаена чаша грах, сол и бял пипер.
Приготвяне на 4 порции: Нарежете филетата на малки парчета. Оставете водата да заври, добавете сметаната и натрошено кубче бульон.

Добавете парчетата сьомга и задушете леко на слаб огън за 4-5 минути. Добавете скаридите и граха. Продължете да задушавате още 2 минути и подправете на вкус. Сервирайте с хляб и масло.

Аламинут за 4 порции

Продукти: 500-600 грама филе от сьомга без кожа и кости, нарязана глава лук, 2 тънко нарязани моркова, супена лъжица олио за пържене, буркан с готов сос за паста или ориз.

Приготвяне: Нарежете сьомгата на големи кубчета от 2-3 сантиметра. Загрейте олиото в тиган, добавете лука и морковите и задушете на средна температура за две минути. Добавете соса и оставете да заври. Добавете парчетата сьомга, разбъркайте леко и покрийте с капак. Задушете сьомгата и соса за 3 минути и ястието е готово за консумиране. Сервирайте с ориз и украсете с фино нарязан магданоз.

Териаки с пъстра гарнитура

Продукти: 4 филета от сьомга без кожа и кости, 150 грама всяко. За марината: 100 мл марината териаки, 100 мл соев сос, 1 супена лъжица сос от стриди. За гарнитурата: 2 домата, 1 жълта чушка, 1 краставица, 1 супена лъжица нарязан кориандър или магданоз, 2 супени лъжици зехтин и 1 - прясно изстискан лимонов сок, сол, черен пипер.

Приготвяне: Смесете продуктите за марината. Поставете филетата в плосък съд и ги залейте с маринатата. Оставете да се мариноват за 2-3 часа. Извадете рибата, попийте излишната марината от филетата и ги изпечете на скара от всяка страна по 1-2 минути. Рибата е готова, когато е леко розова в средата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай