Кои упражнения пазят мозъка от стареене?

Отговорите дават психиатри геронтолози

Кои упражнения пазят мозъка от стареене? | StandartNews.com

Как можем да съхраним паметта си след 60-годишна възраст? Психиатри геронтолози дават отговорите. Ще се изненадате с колко лесни и достъпни техники ще достигнете желаните резултати, пише Блиц.

Веднага след събуждане опитайте няколко упражнения, посочени в този материал, които ще подобрят кръвообращението и на мозъка, и на сърцето, и на кръвоносните съдове.

Упражнение 1. Изпълняват се с много леки упражнения на пръстите, дори не са упражнения, а движения – просто помасажирайте 3 минути пръстите си. Нервните окончания в тях са свързани с много органи.

Така ще се събудите по-бързо и ще се ободрите, но с тези движения сякащ сте помасажирали сърцето и съдовете. Така се подобрява кръвоснабдяването на мозъка.

Упражнение 2. Следващото упражнение се нарича „пръстени“. Прокарайте големия си пръст по ред на всеки един от пръстите на ръката си с леко натискане. Изпълнява се едновременно и на двете ръце. Повтаряйте го по-често, особено когато усещате, че сте уморени или се е появила слабост. 

Упражнение 3. При това упражнение се работи с дребни предмети – така директно стимулирате мозъчната дейност, кръвта енергично циркулира по тялото и постъпва в мозъка. Чудите се какви да са тези дребни, ситни предмети? Жените – вие можете например да вземете мъниста или пък копчета; мъжете – за вас са гвоздеите, гайките, винтовете.

Упражнението се състои в това да сортирате и да ги нареждате в различни купчинки. Защо пък не да чистите фасул или ориз. Дори няма да се налага да се напрягате.

Упражнение 4. Пак ориз, грах, елда, фасул изсипете в малка купичка, напълнете я, бръкнете с ръка навътре и бавничко и спокойно, с наслада ги прекарвайте през ръцете си, все едно ги подреждате. Виждали ли сте как се прави с броеница, по същия начин го вършете и вие. Съчетайте приятното с полезното, например правете това упражнение, гледайки телевизор или слушайки радио. Това упражнение има двойна насоченост: успокоява нервите и активизира мозъка. Достатъчни са само 5-10 минути на ден.

Упражнение 5. То не само подобрява мозъчното кръвообращение, но и зрението. Дръжте главата си неподвижно, а с очите се вглеждайте поред надясно-наляво; нагоре-надолу, след това направете кръгови движения – ту в едната, ту в другата посока. За всяка страна се изискват по 30 секунди. Така подобрявате и зрението си.

Правете това упражнение няколко минути, но така, че да не допуснете неприятни усещания. Можете да го повтаряте през деня няколко пъти.

Подходящо е и за всички, които работят на компютър.

Продължаваме с активизиране на мозъчните полукълба. Може би не знаете, но обикновено у всеки човек е активно само едното полукълбо, тъй като обикновено изпълняваме всичко с едната ръка.

Повечето хора пишат или са активни с дясната ръка, има и такива, които си служат с лявата. Затова е полезно да сменяте ръцете, но на практика не е толкова лесно, човек не може да почисти зъбите си например с лявата ръка или да се храни с нея, ако по принцип е десняк. Затова експертите предлагат упражнение, което да активира лявата ръка. 

Упражнение 6. Започнете да рисувате прости геометрични фигури: квадрати, кръгове, триъгълници с дясната ръка, а след това опитайте с лявата. И ги потъмнете с молива или химикала.След това упражнението може да се усложни. Ще се наложи да нарисувате еднакви фигури или предмети с двете ръце едновременно.  Синхронно работете с двете ръце. Маркирайте рисунките отначало в едната посока, после в другата.  Не се ли получава? Да, никак не е просто и не става веднага. Съветът на експертите е по същия начин да изпишете въображаеми фигури във въздуха, пак с молив във всяка ръка. Така синхронизираме работата на полукълбата. Т.е., развиваме това, което работи по-слабо.

Нашият мозък бързо привиква към цветове, аромати, форми. Това, което е обичайно за него, не му действа. Ние също трябва да заобиколим, да преминем покрай обичайното.  За да активизираме мозъка, му е нужен нов аромат. Понякога дори да е много уморен, той, улавяйки новия аромат, рязко се пробужда – става му интересно. Той се радва на аромата както ние сме се радвали едно време на мандарините за Нова година. Обелете мандарина и вдишайте аромата от детството. Варейки кафето го помиришете, поемете аромата му, преди да се насладите на всука ми.

Мозъкът се тренира и с различни дихателни упражнения. Ето едно много простичко, също въображаемо. Между другото, всички упражнения, които рисуваме в своето въображение, дават допълнителен ефект. Това, че си представяме някакви предмети или образи, активизира още допълнителни участъци в мозъка, развива творчеството. Представете си например как се изстудява горещ чай.

Упражнение 7. Вземете в ръка въображаемо чайниче, взехте ли го вече? А сега леко отдалечете чайничето или чашата и духайте въображаемия си чай. Ще се получи и допълнително натоварване за мозъка, ако си представите конкретно чайниче или чаша, ако си спомните модела и неговия обем. Направете 5 дихателни движения, след това прекъснете за 30 секунди. Изпълнете 5 такива „издухвания“.  

Психиатрите съветват и дъвкателни упражнения, тъй като те активизират мозъчната функция на всяка възраст. Дори когато ученикът гризе ябълка, по-добре запомня материала. Какво обаче да направите, ако сте в напреднала възраст и имате проблем със зъбите? Хубаво ще е, ако можете след ядене да погризете част от ябълка, краставица, морков или пък някакви ядки. Ако се налага ги настържете, но дъвчете. Разбира се, съвсем в преклонна възраст едва ли ще се получи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай