Цените на почивките падат с евтини полети

Цените на почивките падат с евтини полети | StandartNews.com

80% от туристите си добавят екскурзии към предплатения пакет

След фалитите на няколко големи родни туроператора през последните две години има нова тенденция в самолетните пътувания, организирани от български туроператори. Вместо да вдигат чартъри до избраните дестинации, все повече фирми предпочитат да резервират седалки в редовните полети. По този начин си спестяват риска от неосъществяване на полетите. По принцип при групово купуване на места от туроператори цените са по-високи в сравнение с тези за индивидуалните клиенти. Така например, ако пътувате за Тайланд и фирмата организатор иска да купи билети за група - те автоматично поскъпват. Освен ако не купи поотделно индивидуален билет на всеки клиент. Когато обаче туропрераторът и авиопревозвачът се договорят за местата предварително - цената става по-ниска и от редовната. Това е и причината значително да поевтинеят все по-популярните през последните години почивки в Испания, Италия и Португалия. Според избраната дестинация за седмица с включен самолетен билет, нощувки, закуски и вечери в хотел 4 звезди и в повечето случаи с една включена в цената екскурзия, можете да намерите пакети в рамките на 750-1300 лв. Именно падащите цени са една от причините българите все повече да почиват в Южна Европа, вместо в традиционните Гърция и Турция, обясни Красимир Златанов, управител на една от големите агенции в бранша, член на АБТТА. Заради големия интерес към Турция, особено преди кризата в Русия, всяко лято цените на почивките скачаха плавно с 10-15%. И това е една от причините българите да търсят и други възможности за ваканция. Както и фактът, че новите дестинации предлагат и нови преживявания, обясни Златанов.

Когато избират лятна почивка или просто екскурзия в чужбина, 80% от българите държат да обиколят местни забележителности в региона и избират поне една допълнителна екскурзия, извън предварително платения пакет.

На мода за морска ваканция са Малдивите и Доминикана

Все повече българи избират далечни дестинации за ваканцията си. Тези пътувания са нараснали с между 10% и 50%, обясни собственикът на туристическа агенция Красимир Златанов. Избирайки далечна дестинация, освен че виждате нови места, можете да почивате на топъл морски плаж извън традиционните за лятна почивка в България месеци юли и август. Интересът е както към традиционни вече за родния пазар дестинации като Дубай, Индия и Тайланд, така и към страни от Южна Америка като Аржентина и Перу, както и към морски ваканции на Малдивите или Доминикана например. Към по-непознатите за родните пътешественици държави обикновено тръгват индивидуални туристи, които не ползват услугите на агенции. Дори и само по запитванията за тези далечни и доскоро екзотични дестинации обаче става ясно, че интересът е многократно увеличен. Част от хората пътуват сами не само защото не обичат тълпите, но и защото отпуската им не съвпада с посочените от туроператорите дати (които по правило за далечните и по-скъпи дестинации са 1-2 пъти в годината) или просто имат специални изисквани (фотографи, колоездачи, любители на културни забележителности и др.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай