След дискусия на "Стандарт": Оправят пътя за Роженския манастир

След дискусия на "Стандарт": Оправят пътя за Роженския манастир | StandartNews.com

През последните 550 дни миряни се отказваха да стигнат до светата обител

Благоевград. След година и 7 месеца чакане община Сандански най-сетне получи пари за укрепване на пътя към Роженския манастир. Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпусна 253 000 лева за строително-монтажни дейности по спиране на свлачището, което е в района на село Рожен.

А с проблемния участък се ангажира депутатът от ГЕРБ Георги Андонов преди месец по време на дискусия на в. "Стандарт" в Мелник, част от националната кампания "Чудесата на България". Народният избраник настоя пред междуведомствената комисия за спешна реконструкция на шосето, което рухна в началото на април миналата година и движението за автомобили към светата обител бе спряно.

"Радвам се, че средствата за ремонта са вече по сметката на община Сандански", каза пред "Стандарт" Андонов. Много миряни, най-вече възрастни и болни, не можеха да стигнат до манастира, тъй като трябваше да вървят над километър пеша по стръмната пътека.

"По-добре късно, отколкото никога. Отдавна чакахме тези пари и най-после писмото с решението за тяхното отпускане е при мен. По най-бързия начин ще обявим обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности", каза кметът на община Сандански Андон Тотев. Той се надява всичко с процедурата да бъде наред и никой от участниците да не обжалва, за да може да се започне работа възможно най-бързо, а не да се чака пролетта на следващата година.

Депутат с рамо за втори лифт в Банско

Депутатът от ГЕРБ Георги Андонов ще постави въпроса за изграждането на втора кабинкова линия в курорта Банско в парламента. Той пое ангажимент пред кмета на общината Георги Икономов да направи питане по проблема до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Това ще стане по време на парламентарния контрол.

"Ще искам да науча докъде е стигнала процедурата за строителството на втори лифт в Банско. За да привличаме повече туристи, трябва да развиваме базите и курортите си. Затова този казус е от особено значение за Банско", заяви Георги Андонов. Той и градоначалникът дебатираха и промени в Закона за защитените територии. Кметът Икономов смята, че е необходимо да има разпоредба, според която 50% от концесионната такса да постъпва в общините. В момента това е регламентирано със Закона за подземните богатства. Депутатът организира приемна, над 2 часа изслуша проблемите на жители на различни населени места в общината.

Хотел с аквапарк в Пирин грабна приз от бранша

"Регнум Банско Апарт Хотел и Спа" е петзвезният ваканционен хотел на годината в 18-ите годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Уникалният комплекс със собствен аквапарк и пързалка за кънки притежава и един от най-големите спа центрове в Банско. На стилна церемония в "София хотел Балкан" в столицата БХРА за пореден път отличи най-добрите хотелиери, ресторантьори, мениджъри и професионалисти в туризма. За най-успешна развиваща се българска хотелска верига в тазгодишната надпревара бизнесът избра "Тракийски Хотелиери". Веригата е собственик на хотел "Сокол" в Боровец, хотел "Корал" в Созопол и хотел "Каменград" - Панагюрище. Призът за "Верига ресторанти" за 2014 г. грабна веригата "Бодега", която изкушава с испански специалитети и вина ценителите на добрата кухня. Четиризвезден хотел на годината стана хотел "Роял Парк", Елените. За спа комплекс на 2014 г. е избран "Медите Резорт СПА" - Сандански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай