На басейн със сандвич

На басейн със сандвич | StandartNews.com

София. Градската къпалня стана място за пикник. Хората масово носят със себе си домашно приготвени сандвичи и пестят от парите за храна, установи проверка на "Стандарт" в столицата. Семействата зареждат филии за децата, а за себе си приготвят консерви. Тийнейджърите пък се опитват да внесат бутилки с мента, бира и дори минерална вода в хавлиите си. "Това е забранено, но си затваряме очите най-вече за семейните хора", коментираха собствениците на софийски къпални.

Сандвич в заведение на градския плаж струва между 2.50 и 4 лв. Голямата наливна бира пък започва от 3 лв. На някои басейни се плаща между 6 и 8 лв. за вход, а отделно между 3 и 5 лв. за чадър и шезлонг. Други залагат на цена от 10 лв., която включва всичко. Маркетинговата стратегия е показала, че свалянето на цената с 50% след 16 ч. води още клиенти.

Най-много върви бирата, пицата измести кебапчетата

Посетителите на градските басейни намаляха заради масовото изнасяне към морето от 1 август. Въпреки това обаче в почивните дни най-големите градски къпални в столицата не могат да се оплачат от липса на посетители. Баровете и ресторантите обаче са празни. Хората масово си носят храна и напитки и заради риска собствениците да изгубят пари и за техния вход те си затварят очите за филиите с мармалад и консервите с русенско варено. Това установи проверка на "Стандарт" в няколко столични къпални в горещия съботен ден. Собствениците на басейни отчитат спад в броя на хората, тъй като вече бил в разгара си отпускарският сезон и хората масово се отправяли към морето или към родните си места. Така например най-пълен се оказа басейнът в "Люлин", който носи името "restArt". Таксата, която плаща всеки за вход, е 10 лв., но в нея е включена и сумата за шезлонга и за чадъра. Комплексът е и единственият, който предлага падане на цената наполовина след 16 ч всеки ден.

Най-продавана традиционно е бирата, като голяма наливна се търгува за 3 лв. Порция картофки върви между 4 и 6 лв., а традиционното кебапче в питка струва 5 лв. Наша проверка обаче установи, че скарата, която е така популярна за морските ни курорти, вече не е на мода в басейните в столицата. Хората предпочитат пицата на парче. Доста от летовниците обаче мъкнат в огромни дисаги домашно приготвени сандвичи, мента, мастика и дори литри вода и кола. Навсякъде с големи букви е написано, че внасянето на храна и напитки не е позволено. Въпреки забраната обаче гардовете правят изключения за семейства с малки деца, като неглижират проверката на багажа.

Една бърза разходка из къпалните в столицата установи, че най-много посещения има от семейства с деца и от младежи. Това е само през уикенда, отсякоха обаче управители на басейните. Те разказаха как през седмицата основно тийнейджъри се плацикат, като така запълват свободното си ваканционно време.

Освен на плажа в "Люлин" масово посещения имаше и на басейна на Панчарево. Там собствениците са заложили на минерална вода с изглед към езерото. Цените за входа почти навсякъде са еднакви, като варират между 6 и 8 лв. в зависимост от възрастта, делник или празник и местоположението.

"Имаме два почивни дни и решихме да доведем децата на плаж, защото морето се очертава чак в края на месеца", разказаха родители на две хлапета.

Сред шезлонгите на къпалните не липсват и особняци. Собственици разказаха как жена се обадила на 112, за да съобщи за педофил на плажа. Видяла го да пошляпва малко дете. След проверка се оказало, че това бил дядото на момчето, който искал да го накаже, защото детето не искало да излиза от басейна дълго време. В басейните се забелязват и доста мадами, които искат да спасят прическите си, затова леко се носят над водата. "Важното е да сме маркови", коментираше служителка на столична къпалня, докато гледаше как млада дама влиза във водата със специална кърпа за коса, която наподобява известна и скъпа марка за дрехи, чанти и парфюми.

Навсякъде в къпалните има спасители, които се грижат за спокойствието на почиващите. Техните шефове разказват как гардовете трябва да са нащрек непрекъснато, защото най-много давещи се имало именно в басейните. Хората се увличат, влюбените се целуват на ъгъла и изведнъж, увлечени, влизат надълбокото и така стават инцидентите, разказа млад собственик на къпалня в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай