Липсата на кадри е проблем №1 по курортите

Липсата на кадри е проблем №1 по курортите | StandartNews.com

Елена Косева, изпълнителен директор на "Св. св. Константин и Елена"

- Г-жо Косева, какво е мнението ви за въвеждането на унифициран софтуер за всички хотели и имате ли притеснения по повод летния сезон за сигурността?

- Нямаме никакви притеснения по повод сигурността и разчитаме изцяло на МВР в тази посока. Те провеждат обучения. Имаме изграден опит в това да проверяваме нашите гости, да бъдат обезопасявани по начина, по който сме инструктирани, има звена за самоохрана. Що се отнася до въвеждането на софтуера - също не сме притеснени.

- Сезонът това лято се очертава да е с висока заетост, какви са най-големите проблеми пред бранша?

- Най-сериозният проблем това е потребността от квалифицирана работна ръка. Няма позиция, за която да кажем, че няма недостиг или той е малък. Във всички звена има недостатъчно квалифицирани кадри.

- Какви мерки се предприемат в тази връзка от бизнеса?

- Всички колеги сме обединени и заедно с браншовите структури в страната водим активен диалог. Проведени са срещи със социалното министерство, с министерството на образованието и науката. Сред нашите предложения е да се улесни достъпът на чужденци от страни, които се явяват трети и не са членки на ЕС. В момента процедурата по наемане на такива студенти е много тромава. Този проблем се задълбочава с времето, защото, от една страна, имаме демографска криза, а от друга, е миграцията - нашите кадри заминават да работят навън. Разчитаме на активен диалог за намиране на решение на проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай