България е на 2-ро място в ЕС по ръст на нощувките през зимния сезон

България е на 2-ро място в ЕС по ръст на нощувките през зимния сезон  | StandartNews.com

България е втората страна сред членките на Европейския съюз (ЕС) по ръст на нощувките през зимния сезон 2013/2014 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

У нас е отчетено покачване на броя на нощувките с 14,6% за сезона до общо малко над 3,8 млн., в сравнение с 3,3 млн. през предходния зимен сезон. 40% от нощувките са на чужденци, като делът им е нараснал само с 0,5 пр. пункта спрямо предходния зимен сезон.

Преди България е единствено Гърция - в южната ни съседка е отчетено увеличение от 17,3%, като пък най-силно понижаване отбелязват нощувките в Кипър – 11,6%.

Като цяло в ЕС тази година са реализирани с около 3% повече нощувки спрямо предходния сезон, като най-популярните дестинации са Испания, Италия и Австрия, където са прекарани повече от половината от всички нощувки в ЕС през зимния сезон.

В категорията "заетост на хотелите" обаче страната ни заема последното място в класацията, въпреки значителния ръст на реализираните нощувки през последния зимен сезон. Заетостта на легловата база през сезона е била 23,4% при средно за ЕС 34,4%. Заетостта на стаите в българските хотели достига средно 24,8%.

Нивото на заетост на леглата в хотелите през последния зимен сезон ни отрежда последно място сред държавите от ЕС. Само Сърбия остава след нас, но страната все още не е член на блока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай