28 млн. от цял свят релаксират в Тайланд

28 млн. от цял свят релаксират в Тайланд  | StandartNews.com

Варна. 7500 българи са прекарали почивката си в екзотичен Тайланд през миналата година. Това съобщи представителят на министерството на държавата в Букурещ Богдан Глигор , който отговоря за Балканите. За сравнение – от Сърбия гостите са били 5000 за същия период.

Данните бяха огласени по повод откриването на 28 юли на Фестивала на тайландската култура във Варна, който ще продължи до 3 август. Събитията залагат на традиционната храна, известна по всички кътчета на света, както и на танците. И докато майстор-готвачът пристига от Лондон, където работи за световната верига „Синият слон", момичетата са артистки в Кралския театър в Тайланд и са част от церемониала в кралския дворец. Костюмите им били толкова много и толкова тежки, че се оказали истински проблем за дългото пътуване.

Варненци и гостите на града ще може да се насладят на екзотичното меню на 29 юли в Грандхотел „Варна" и в следващите дни, а вечер – в единствения у нас ресторант до Фестивалния комплекс. Пред заведението ще танцуват момичетата от кралския церемониал на Тайланд. Ястията са достъпни и приятни и в тях се залага на комбинацията от сладко, солено, горчиво, кисело и лютиво, обяснява Митко Иванов, собственик на тай-ресторанта. Той не само се е влюбил в далечната държава, но си е довел и съпруга оттам. Тя се казва Фон, защото се родила при проливен дъжд, необичаен да това географско място.

Държавата инвестира изключително много пари, за да рекламира храната и традициите си, с цел привличане на туристи. Ресорното министерство е създадено там преди 52 г. и има 17 представителства по цял цвят, като 6 са в Европа. 170 млн. щатски долара годишно се харчат именно за реклама на туризма, който е на 7-8 място в икономиката на Тайланд. Прогнозно т.г. чужденците, които ще изберат Тайланд за почивката си ще са 27-28 млн. души, като най-солидният пазарен дял се пада на руснаците. Преди 18 г. туристите от цял свят в Банкок и другите градове в страната са били 8 млн. годишно, обясни Богдан Глигор.

От Европа те са били 6 млн., от Скандинавието и Великобритания – 2 млн., а руснаците са били 1,7 млн., сочат данни за 2012 г.
Дялът на брутния вътрешен продукт на туризма в националната икономика на Тайланд е 15%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай