Закон на ЕС променя политиката на големи онлайн платформи

Кои са засегнатите и кои са пощадени

Закон на ЕС променя политиката на големи онлайн платформи | StandartNews.com

Google, Facebook, TikTok и други големи технологични кoмпании вече трябва да се съобразяват със Законът за цифровите услуги на ЕС, който влеза в сила  и доведе до големи промени в начина, по който интернет гигантите работят в Европа.

Законът за цифровите услуги на Европейския съюз (DSA) е крайъгълен камък в регулирането на интернет гигантите и е предназначен да предпази потребителите онлайн и да спре разпространението на вредно съдържание, което е или незаконно, или нарушава условията на услугата на платформата.

Освен това се стреми да защити основните права на европейците като неприкосновеността на личния живот и свободата на словото.

До момента са засегнати 19 платформи, включително осем платформи за социални медии: Facebook, TikTok, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest и Snapchat.

Има и пет засегнати онлайн пазара: Amazon, Booking.com, китайският Alibaba AliExpress и германският Zalando.

Магазините за мобилни приложения Google Play и App Store на Apple са предмет на новите правила, както и Search на Google и търсачката Bing на Microsoft. Google Maps и Wikipedia допълват списъка.

Списъкът на ЕС се основава на това колко потребители има дадена платформа. Тези с 45 милиона (10 процента от населението на ЕС) или повече ще бъдат изправени пред най-високото ниво на регулиране на DSA.

От Брюксел обаче посочиха някои забележителни пропуски в списъка на ЕС, като eBay, Airbnb, Netflix и PornHub.

Всеки бизнес, предоставящ цифрови услуги на европейците, в крайна сметка ще трябва да спазва DSA. Те обаче ще се изправят пред по-малко задължения от най-големите платформи и ще имат още шест месеца, преди да трябва да се подредят.

Позовавайки се на несигурността относно новите правила, Meta Platforms отложи пускането на своя конкурент в Twitter, Threads, в ЕС.

Платформите започнаха да въвеждат нови начини европейските потребители да маркират незаконно онлайн съдържание и опасни продукти, които компаниите ще бъдат задължени да премахват бързо и обективно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай