Опасност в Gmail. Измамници започнаха да заобикалят защитата на услугата

Изследователят на информационната сигурност Крис Плъмър твърди, че измамниците са намерили начин да заобиколят този метод за сигурност. За да го докаже, той публикува скрийншот на съобщение от измама, която твърди, че е от UPS

Опасност в Gmail. Измамници започнаха да заобикалят защитата на услугата | StandartNews.com

Сигурността на Gmail винаги е била едно от основните предимства на услугата за електронна поща на Google. Сега стана ясно, че една от наскоро въведените функции за сигурност на платформата се използва активно от измамници.

Миналия месец Gmail въведе сини отметки за проверка, за да отбелязва потребителите, които са потвърдили самоличността си. Това нововъведение би трябвало да ви помогне да разберете дали дадено съобщение е дошло от легитимен източник или е изпратено от измамници. Например съобщенията от компании, отбелязани със синя отметка, не трябва да будят подозрение, тъй като подателят е проверен.

В действителност не всички имейли със синя отметка са надеждни. Изследователят на информационната сигурност Крис Плъмър твърди, че измамниците са намерили начин да заобиколят този метод за сигурност. За да го докаже, той публикува скрийншот на съобщение от измама, която твърди, че е от UPS. В съобщението получателят се приканва да кликне върху връзка, за да потвърди данните си, преди да получи пратката.

Изследователят се е свързал с Google, за да съобщи за проблема, но първоначално служителите по сигурността не са приели сериозно твърдението му. Скоро обаче докладът, че измамниците могат по някакъв начин да измамят системата за проверка на Google, привлякъл вниманието на интернет потребителите. На този фон Google обяви, че започва разследване, в резултат на което проблемът ще бъде отстранен.

Ако имате поща в Gmail – продължавайте да я ползвате с повишено внимание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай