НАСА разкри ново оръжие във войната срещу астероидите

Изненадващо то не е ракета или сонда, а е софтуер, който анализира с голяма точност траекториите на космическите скали

НАСА разкри ново оръжие във войната срещу астероидите | StandartNews.com

66 милиона години след като за последен път голям астероид е ударил планетата Земя, НАСА все по-често разработва нови технологии, способни да ни предпазят от такава катастрофа в бъдеще.

Новините от агенцията идват заедно със съобщенията, че скали с големина колко Айфеловата кула, Емпайър Стейт Билдинг и Голямата пирамида в Гиза ще минат в близост до нашата планета в следващите години. И въпреки че най-малкото разстояние, на което ще са те, е милиони километри, учените все пак споделят проектите си, разработвани с години.

НАСА отдавна изпробва различни методи за борбата с опасните скали. В лабораторни условия се симулират удари върху тях, нанесени от космически кораби, нагряване на повърхността им и редица други методи за отклоняване на траекторията.

Новостите в тази област обаче са свързани с начина на засичане на астероидите. В момента е много трудно да се определи тяхната орбита и учените работят с различни променливи и изчисляват вероятността сблъсъкът все пак да се случи. Новият алгоритъм, който НАСА разработва обаче ще промени нещата в това отношение.

Системата Sentry-II може много по-точно да оцени заплахите от минаващите близо до Земята астероиди. Софтуерът е доработка на другата система Sentry, който работи от 2002 година. Нововъведенията в него позволяват да даде много по-точни коефициенти, които достигат до няколко единици на десет милиона.

Учените споделят, че първата версия на системата е имала няколко недостатъка. Въпреки че се е справяла добре с точното моделиране на гравитационните сили и е оформяла орбитата на астероида, тя не е интегрирала различни негравитационни сили. Към тях спада основно слънчевата светлина, нагряваща дневната страна на обекта. Преди да бъде преработена, системата се е затруднявала да прогнозира движението на астероиди, които се приближават изключително близо до Земята. Тяхното движение се влияе допълнително от гравитацията на нашата планета.

Sentry-II е създаден, за да преодолее тези ограничения. Той прилага различен подход. Първо моделира хиляди произволни точки в целия „регион на несигурност“ на траекторията на скалата. След това алгоритъмът оценява всички възможни орбити в цялата област. В резултат на това новият софтуер може да оцени сценарии с ниска вероятност, които неговият предшественик може да е пропуснал.

„Новият алгоритъм е фантастичен напредък в намирането на малки вероятности с огромен набор от сценарии“, заяви Стив Чесли от НАСА, който е работил и върху двете системи. „Когато последствията от бъдещо въздействие на астероид са толкова големи, струва си да се намери дори най-малкият риск от удар, криещ се в данните.

А ето тук ще прочетете още вълнуващи новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай