Meta тества нов чатбот

Той може да търси в интернет, за да говори по конкретни теми

Meta тества нов чатбот | StandartNews.com

Изследователските екипи на Мeta за изкуствен интелект създадоха нов модерен чатбот, който позволяват на членовете на обществеността да говорят с него, за да имат обратна връзка за нейните възможности.

Ботът се нарича BlenderBot 3 и за момента е достъпен в мрежата на САЩ. BlenderBot 3 е в състояние да участва в общ чат, но също така да отговаря на въпросите, които може да зададете на дигитален асистент, „от разговори за здравословно рецепти за храна до намиране на подходящи за деца удобства в града.“

Ботът е прототип и е изграден върху предишната работа на Meta за това, което е известно като големи езикови модели или LLMS - мощен, но недостатъчен софтуер за генериране на текст, чийто GPT-3 на OpenAI е най-известният пример. Подобно на всички LLMs, BlenderBot първоначално се обучава на огромни масиви от текст, които се опират на статистически модели, за да генерира език. Такива системи са се оказали изключително гъвкави и са били използвани за различни цели -  от генериране на код за програмисти до подпомагане на авторите да напишат своя следващ бестселър. Въпреки това, тези модели имат и сериозни недостатъци: те показват пристрастия към своите данни за обучение и често измислят отговори на въпросите на потребителите.

Последният проблем е нещо, което Meta специално иска да тества с BlenderBot. Голяма характеристика на чатбота е, че той може да търси в интернет, за да говори по конкретни теми. Още по-важното е, че след това потребителите могат да кликнат върху неговите отговори, за да видят откъде е получил информацията. BlenderBot 3, с други думи, може да цитира своите източници.

С пускането на чатбота за широката публика Meta иска да събере обратна връзка за различните проблеми, пред които са изправени големите езикови модели. Потребителите, които разговарят с BlenderBot, ще могат да маркират всички подозрителни отговори от системата, а Meta казва, че е работил усилено, за да „минимизира използването на вулгарен език, обиди и културно чувствителни коментари от ботовете“. Потребителите ще трябва да се включат, за да се събират техните данни и ако е така, техните разговори и обратна връзка ще бъдат съхранени и по-късно публикувани от Meta, за да бъдат използвани от общата изследователска общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай