Колко струва поправката на най-популярните операционни системи смартфони?

Съвременните смартфони са относително бързооборотна стока в контекста на техниката - практически ги сменяме на всеки две или три години, но понякога се нуждаят от ремонт

Колко струва поправката на най-популярните операционни системи смартфони? | StandartNews.com

Съвременните смартфони са относително бързооборотна стока в контекста на техниката - практически ги сменяме на всеки две или три години, дори и когато няма реална нужда и все още са изправни. И все пак, от време на време като всяко устройство и те се развалят и възниква нужда от тяхното ремонтиране - било то на счупен екран, било то на софтуерна неизправност. 

В тази връзка, възниква въпросът доколко можем да разчитаме на надежден GSM сервиз в София, Пловдив или по-малките градове, както и колко би ни струвало това? За да намерим отговор, нека направим едно условно сравнение между цената на поправката на устройства с двете най-популярни операционни системи - Apple и Android - в лицензирано учреждение на производителя или в друга оторизирана институция (като например мобилен оператор или друг независим сервиз). 

Ремонт на Apple устройство

Apple смартфоните са доста специфични и поддръжката им обикновено изисква комуникация със специалисти, запознати със софтуерните и технологични иновации на бранда, и имащи съответните официални оторизирани канали за дистрибуция на резервни части.

Ремонт на Apple при производителя

Ако устройството ви все още е под защитата на специализираната гаранция за iPhone, наречена AppleCare+, и го предоставите за ремонт при производителя, то бихте спестили доста разходи. Една средностатистическа поправка на екран с AppleCare+ би струвала около 60 лева, докато без нея - между 250 и 750 лева. Ремонтът на батерията е безплатен за потребители на iPhone, които имат AppleCare+, и варира от 100 до 130 лева за клиенти извън гаранцията. 

Ремонт на Apple при трета страна

Поправките на iPhone устройства в сервизи, имащи сключени договори с Apple, но сами по себе си представляващи трета страна, също могат да се окажат добра опция, защото спестяват време. Ще заплатите малко повече, дори и устройството ви да е в гаранция, но пък ще ви е доста по-лесно да достигнете до подобно учреждение и ремонтът би се извършил значително по-бързо.

Ремонт на Android устройство

Android телефоните са доста по-разнообразни откъм производители и опции за поддръжка, което ги прави една идея по-евтини в сравнение с iPhone устройствата. 

Ремонт на Android при производителя

Samsung като един от производителите на Apple смартфони предлага опцията Premium Care, която струва между 20 и 35 лева на месец за различните модели. Програмата покрива хардуерни повреди и случайни инциденти, които иначе биха били доста скъпи за ремонт, но служи само пред лицензиран Samsung сервиз. 

Ако имате повредено Google устройство Pixel, което не се зарежда, замръзва, не се включва, не може да получи сигнал или има проблеми с микрофона, бутоните или високоговорителя, можете да се възползвате от ограничената гаранция на Google. Тя обаче не покрива случайни щети.

Ремонт на Android при трета страна

Ако нямате гаранция и не искате да плащате за Premium Care, можете да поправите Android устройства, като цената за ремонт варира в зависимост от модела, държавата и спецификата на самата повреда. За ориентировъчни цени на Google устройство без гаранция, можете да разгледате официалния им сайт. 

Всъщност цените за ремонт на телефони със система Android от трети страни варират, но, парадоксално, често са значително по-ниски от тези на производителите. Уловката обаче се крие в това, че не всички сервизи са коректни в ценообразуването и го практикуват много индивидуално, несъобразено с препоръките. 

Извод

Най-популярната практика в България, докато устройството е в гаранция, е поправката на устройство при мобилен оператор, от който е закупено. Продавачът на смартфона задължително има установени договорни отношения с производителя и предлага лицензирани резервни части и услуги на относително приемливи цени. 

Ако телефонът е извън гаранция, се търсят услугите на трети страни, които често пъти са значително по-евтини или най-малкото дават по-икономичен и по-скъп вариант за решаване на проблема, измежду които потребителят да избере по-удачния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай