Започват преговорите по ядрената програма на Иран

Израел призова за продължаване на санкциите

Започват преговорите по ядрената програма на Иран | StandartNews.com

Женева. Във вторник започва поредният кръг от преговори по иранската ядрена програма в Женева между представителите на Техеран и международните посредници от групата „5+1". Разговорите ще се проведата на 15 и 16 октомври и са първите след избирането на Хасан Роухани за президент на Иран.

Вашингтон е готов на взаимни отстъпки с Техеран по иранската ядрена програма, е съобщил източник от Белия дом, цитиран от Ройтерс.

САЩ са готови бързо да отменят санкциите срещу Иран, ако властите в Техеран успеят да убедят международната общност в твърденията си, че ядрената програма на страната е с единствено мирни цели. Представители на демократите и републиканците в Сената също имали готовност да обсъдят снемането на санкциите, е заявил неназованият източник.

В писмо на конгресмените до президента на САЩ Барак Обама се казва, че Шесторката (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) трябва да разгледат вариант, предвиждащ прекратяване на иранската ядрена програма, както и препоръка към Вашингтон да замрази налагането на нови санкции на Техеран.

От друга страна, администрацията на Обама счита за малко вероятно постигането на споразумение с Иран по ядрената му програма.

САЩ, както и редица други западни страни плюс Израел подозират Иран, че под прикритието на прокламираната ядрена програма с мирни цели Техеран всъщност се опитва създаде собствена атомна бомба.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху междувременно призова международната общност да продължи да налага санкции върху Иран до пълното спиране на ядрената програма на Техеран, предаде АФП.

"Би било огромна грешка, ако санкциите срещу Иран бъдат облекчени в момент, в който те постигат целта си", заяви Нетаняху при откриването на зимната сесия на израелския парламент, в навечерието на преговорите за иранската ядрена програма в Женева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай