Започва процесът срещу Мохамед Морси

Започва процесът срещу Мохамед Морси | StandartNews.com

Кайро. Мохамед Морси е пристигнал в полицейската академия, където ще започне делото срещу него, предадоха световните агенции.

Двадесет хиляди египетски полицаи са мобилизирани за опазване на реда в Кайро заради началото на съдебния процес срещу бившия египетски президент Мохамед Морси, насрочен за днес.

Първият демократично избран държавен глава в историята на страната ще бъде съден за подстрекаване към убийството на демонстранти, протестирали срещу управлението му. Бившият египетски президент е държан на тайно място и днешното му явяване в съда ще е първата му публична поява откакто беше арестуван.

Освен Морси още 14 души ще бъдат съдени за подстрекаване към убийство на седем демонстранти, протестирали пред президентския дворец на 5 декември, миналата година. Ако бъдат признати за виновни те могат да бъдат осъдени на смърт или доживотен затвор. Мохамед Морси вече даде да се разбере, че смята процесът за незаконен.

Съдебните заседания ще се състоят при строги мерки за сигурност в полицейската академия в съседство със затвора "Тора" в покрайнините на столицата Кайро, където се намират и задържаните от преходните власти лидери на ислямисткото движение на Морси "Мюсюлмански братя" - също обвинени в подстрекаване към убийството на демонстранти. Бившият президент ще бъде транспортиран с хеликоптер до и от импровизираната съдебна зала.

Египетските власти се опасяват от нов изблик на насилие днес заради съдебния процес. Над хиляда души загинаха при сблъсъците, след като военните свалиха от власт Морси на 3 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай