Започнаха преговори за ново правителство на Египет

Египет затвори границата си с Газа

Започнаха преговори за ново правителство на Египет | StandartNews.com

Кайро. Египет възстанови ограниченията за палестинците в Ивицата Газа за пресичане на съвместната граница, които бяха отменени при предишния режим, предаде РИА Новости.

На фона на вътрешнополитическата криза, която доведе до отстраняването на Мурси от власт, египетската армия увеличава присъствието си по границата с палестинския анклав. Ивицата Газа е под влиянието на ислямисткото движение Хамас, което е идеологически близко до Мурси.

В съобщение на палестинското министерство на вътрешните работи се посочва, че граничният преход Рафах, който е единственият излаз към света за повечето граждани, е открит само за болни и студенти, обучаващи се в чужбина, както и за чужди граждани, имащи визи за други държави.

Междувременно, изпълняващият длъжността президент на Египет Адли Мансур започна преговори с министъра на отбраната на страната Абделфатах ал Сиси в сградата на военното ведомство, съобщи египетската държавна телевизия.
Очаква се в близките часове Мансур да започне консултации за формиране на временно правителство.

Всички демократични политически движения изразиха желание да участват в консултациите, като вече има и претенденти за премиерския пост. В частност се посочва името на лидера на партията „Дустур" Мохамед ал Барадей, както и други политици и обществени дейци, които активно подкрепиха революцията през 2011 г. и протестите на 30 юни.

Формирането на временно правителство е една от основните задачи на Мансур на президентския пост. Правителството се очаква да подготви провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори.

По-рано днес египетската военна полиция днес арестува върховния духовен водач на ислямисткото движение Мюсюлмански братя Мохамед Бадия, предаде АФП. По същото време бяха арестувани и мнозина привърженици на движението, както и журналисти и представители на медии близки до режима.

Бадия е бил арестуван в западния град Марса Матрух по искане на прокуратурата, която разследва случай за подбудителство към убийство във връзка със смъртоносните инциденти по време на протестите в неделя.

В понеделник прокуратурата ще започне да разпитва членове на движението, включително сваления президент Мохамед Мурси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай